"Ibarska magistrala ide u istoriju"

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da za nedelju ili najviše dve počinje izgradnja autoputa ka Čačku koji će poslati Ibarsku magistralu u istoriju.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.03.2012.

13:42

Default images

Taj autoput biće od ogromnog značaja za privredu tog regiona, kazao je Tadić.

Tadić je nakon obilaska porodičnog preduzeća za proizvodnju sportske opreme "Miteks" u Arilju rekao da će taj put biti završen za dve, dve i po godine i da će grad Arilje približiti svim evropskim koridorima i omogućiti razvoj proizvodnje u tom kraju.

"Ovaj put je mnogo važan. Obezbedili smo finansije i evo Arilja na autoputu", poručio je Tadić.

On je naveo da će u prvoj fazi gradnje autoput voditi do Lučana, a da će se potom nastaviti prema Arilju i Ivanjici. "To će biti autoput tipa motor vej sa po dve trake, a jednog dana kad budemo imali više novca gradićemo i zaustavne trake", rekao je Tadić.

Međutim, i bez zaustavne trake, dodao je Tadić, put rešava probleme snabdevanja, industrije i približavanja Arilja svim mogućim centrima.

Predsednik Tadić je dodao i da je kada je u pitanju ariljski kraj i njegov razvoj važno i to što je aerodrom u Lađevcima, kod Kraljeva, promenio namenu i postao civilni, što će omogućiti da i aviosaobraćaj funkcioniše i u ovom delu zemlje. "Za Arilje i ariljski kraj neće biti zime u godinama koje dolaze i ova kriza će proći", rekao je Tadić.

Mala i srednja preduzeća doprinose razvoju

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je da mala i srednja preduzeća doprinose razvoju, a istovremeno rešavaju veliki problem društva i države Srbije.

"Mnogi su navikli da država rešava sve. Ne postoji nijedna država u svetu koja može da reši sve probleme", poručio je Tadić, koji je danas obišao opštinu Arilje i preduzeće Miteks koje se bavi proizvodnjom sportske odeće. Tadić je izjavio da je u Arilju razgovarao sa građanima, koji traže socijalnu pomoć, a istovremeno su vlasnici neke nekretnine i ocenio da nigde u svetu u takvim okolnostima ne bi mogli da primaju pomoć države, jer država, kako je naveo, mora da usresredi pažnju na one kojima je pomoć stvarno potrebna, koji nemaju ništa i koji bez države ne mogu da prežive.

"Porodična preduzeća, mala i srednja, imaju izuzetnu važnu razvojnu i socijalnu ulogu jer zapošljavaju stanovništvo i nude mnoge šanse građanima malih mesta", podvukao je Tadić i dodao da u Arliju i okolini postoji duga preduzetnička tradicija koja zaslužuje pažnju i podršku države, a može biti primer mnogim drugim mestima.

On je u tom smislu istakao uspešno poslovanje preduzeća Miteks koje uvozi samo niti poliestera, dok finalni proizvod izradjuje sam, i pohvalio početak proizvodnje zastava u toj firmi.

Tadić je ocenio kao izuzetnu ideju usvajanje programa za deo namenske industrije, i posebno najavu proizvodnje industrijskog tekstila za poljoprivredu i ohrabrio Miteks da krene u taj posao, čime bi, kako je istakao, Arilje, osim proizvodnje malina, dobilo još jednu proizvođačku prednost.

"Verujem da bismo onda imali i manje problema sa proizvođačima malina, koji se bore za pravedni tretman na tržistu. Oni ne traže posebne okolnosti. Bilo je problema u prošlosti i nadam se da ćemo novim merama i posredovanjem države i međunarodnih dobavljača malina, bez preuzimanja obaveza i garancija od strane države, uspeti da napravimo bolji ambijent i za proizvođače malina", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: