Može li održavanje računa bez para?

Od trideset i tri banke na srpskom tržištu, samo sedam građanima pruža mogućnost da imaju račun na kome će povremeno imati uplate, a da je to besplatno.

Izvor: Tanjug, kamatica.com

Nedelja, 18.03.2012.

18:20

Default images

Istraživanje portala Kamatica pokazuje da su to Agrobanka, koja je trenutno pod prinudnom upravom NBS, AIK banka, Razvojna banka Vojvodine, Marfin banka, Srpska banka, Folks banka i Oportuniti banka.

Dinarski ili tekući račun osnovni je bankarski proizvod i u tom smislu većina banaka (15) u ponudi ima samo račune uz koje naplaćuje i redovno mesečno održavanje.

Prema analizi portala, troškovi održavanja dinarskog računa mogu se kretati od 0 do 235 dinara mesečno. Portal Kamatica istraživao je stanje na tržištu u ponudi najbolje usluge za otvaranje i vođenje tekućeg računa za gradjane koji ne rade, ne primaju redovno platu, ili im je jednostavno potreban račun na kome će s vremena ne vreme imati neke uplate.

Rezultati tog istraživanja pokazali su da od 33 banke koje posluju na teritoriji Srbije, čak 15 banaka nema opciju otvaranja računa bez naplate održavanja.

Bez obzira na to da li ima nekih promena na računu, odnosno da li na taj račun ležu pare ili ne, klijent je u obavezi da plaća mesečno održavanje koje se kreće od 110 dinara, koliko naplaćuje KBC banka, do 235 dinara mesečno, koliko naplaćuje Unikredit banka.

Poštanska štedionica - za otvaranje računa, insistira da postoje mesečna primanja, jer ona mesečno na ime održavanja naplaćuje jedan odsto od sume koja leže na račun. U tom smislu, kako su za ovaj portal, objasnili u jednoj od ekspozitura, ne prihvataju klijente koji će imati povremena plaćanja, jer ih to onemogućava da na mesečnom nivou naplate svoju uslugu.

Korektniji odnos prema klijentima ima deset banaka na tržištu koje naplaćuju proviziju samo onda kada imaju nekih promena na računu, dok se u periodu kada je račun u mirovanju, provizija ne naplaćuje.

Najmanju proviziju medju bankama imaju Findomestik banka, Hipo alpe adria banka, Komercijalna banka i Univerzal banka, koje održavanje računa naplaćuju 150 dinara, samo ukoliko ima transakcija dok je najskuplja Moskovska banka koja održavanje naplaćuje 200 dinara.

Rajfajzen banka klijentima koji imaju povremene uplate održavanje naplaćuje 150 dinara, ali ima opciju otvaranja računa za nezaposlene gradjane, pri čemu je za te građane uz potvrdu Nacionalne službe za zapošljavanje otvaranje i vodjenje računa potpuno besplatno.

U Srbiji je, prema podacima Udruženja banaka Srbije, registrovano 6,397 miliona tekućih računa koje koristi 4,326 miliona građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: