“Gradimo autoput, završavamo tunel”

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić kaže da će izgradnja autoputa od Ljiga do Preljine početi sredinom aprila, a 1. maja će biti završen tunel Straževica.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2012.

14:35

Default images

"Sada se naši građevinari dogovaraju sa azerbejdžanskim kako će taj posao da rade", rekao je Mrkonjić povodom najave početka izgradnje deonice autoputa od 40 kilometara.

On je podsetio da je azerbejdžanskim kreditom obezbeđeno 300 miliona evra za gradnju tog autoputa na Koridoru 11, kao i da ukupna vrednost radova iznosi 308 miliona evra. Azerbejdžanska vlada obezbedila je kredit za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine i otplatom na 12 godina, a predvidjeno je da domaće firme učestvuju u tom poslu do 49 odsto radova.

Autoput Lig - Preljina, koji će biti deo autoputa od Beograda prema Crnoj Gori, sastoji se od deonica Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina. Od Ljiga do Preljine je planirana izgradnja ukupno 66 mostova ukupne površine veće od 71.000 kvadrata.

Koridor 11 treba da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju, trasom Temišvar - Beograd - Bar - Bari.

Straževica "kreće" 1. maja

Istovremeno, Mrkonjić je kazao da je za završetak tunela Straževica država obezbedila planiranih 450 miliona dinara kako bi taj značajan objekat na obilaznici oko Beograda mogao da bude pušten u saobraćaj 1. maja.

Mrkonjić je naveo da će do tada biti povezana trasa obilaznice završetkom radova na petlji Batajnica, delu od Batajnice do Dobanovaca i delu od Orlovače do tunela Straževica, koji će povezati obilaznicu sa Kružnim putem kojim se u dužini od šest kilometara ide do Bubanj Potoka.

On je istakao da će automobili i naročito teški kamioni koji idu iz pravca Novog Sada moći da obidju Beograd i nastave dalje Koridorom 10 prema Nišu.

"Obilaznica oko Beograda je jedan od najvažnijih objekata koji se gradi na putnom Krodiru 10 kroz Srbiju", naglasio je ministar.

Direktor "Energoprojekt niskogradnje" Stojan Čolakov je rekao da su u tunelu "Straževica" u završnoj fazi radovi na kolovoznoj konstrukciji, kao i da se privode kraju elektro radovi.

"Radovi će biti završeni 30. aprila, kako je bilo i dogovoreno", rekao je on. Tunel "Straževica" koji će uskoro biti otvoren za saobraćaj je desni tunel, s obzirom da izgradnja obilaznice u punom profilu predviđa i gradnju levog tunela, koji će se tek graditi.

Predstavnik firme "Primorje" Milorad Bakalović, čija firma učestvuje u gradnji tri mosta na delu od Orlovače do tunela "Straževice", rekao je da će radovi biti završeni do 1. maja, kako je ranije i najavljeno.

"Nemamo nikakve probleme i lepo vreme nas služi", dodao je Bakalović.

Na trasi od Ibarske magistrale do Straževice u toku su radovi na izgradnji tri velika mosta - most "13" preko Kijevskog potoka dužine 555 metara, most "14" dužine 73 metra i most "15" preko Topčiderske doline u dužini od 661 metar, kao i trasa izmedju mostova u dužini od 3,8 kilometara.

Trasa obilaznice oko Beograda je dugačka nešto više od 40 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: