Trgovci kao da ne žive u Srbiji

Krajem marta i početkom aprila potrošače u Srbiji očekuju nova poskupljenja bezalkoholnih pića, flaširanih voda, kućne hemije i kozmetike.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2012.

10:46

Default images

Cene hleba, brašna, ulja, mleka, šećera i svežeg mesa i dalje će biti stabilne, jer su marže za te proizvode pod kontrolom države, kažu trgovci.

Razlozi su novo poskupljenje, kako navode trgovci, novi, viši, cenovnici koje su im prosledili dobavljači i proizvođači zbog rasta kursa evra i poskupljenja goriva.

U narednom periodu može se očekivati poskupljenje suvomesnatih proizvoda od pet do 30 procenata, zavisno od proizvođača, jaja za 10 procenata, margarina za pet procenata, testenina od 10 do 13 procenata kao i kvasca od pet do 12 procenata. U nekim trgovinama poskupeće, takođe, sveža i smrznuta piletina za šest odsto, neki konditorski proizvodi, uglavnom iz uvoza, do deset odsto, supe iz kesice pet odsto za koliko će "skočiti" i cena nekih vrsta kafe, dok će i mineralne vode poskupeti za osam odsto, a gazirani sokovi za pet procenata.

Vlada Srbije krajem prošle godine donela je Uredbu kojom se marža u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na deset odsto. Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer, i svinjsko, goveđe, kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Na poskupljenja organizacije potrošača negoduju jer, kako objašnjavaju, to će dodatno urušiti ionako nizak standard građana Srbije. Predsednica Centra za zaštitu potrošača (CEPS) Vera Vida istakla je da su trgovci jedva dočekali skok evra prema dinaru kako bi opravdali podizanje cena.

"Brine nas poskupljenje (nekih) važnih životnih namirnica, jer je to dodatni udar na ionako tanak novčanik naših potrošača", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: