Izvozimo kukuruz, a uvozimo gas

Na listi prvih 10 proizvoda koji su najviše izvoženi iz Srbije u januaru, prvo mesto ubedljivo drži kukuruz, sa vrednošću od 52 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.03.2012.

14:56

Default images

Drugo mesto pripada izvozu setova provodnika za avione, vozila i brodove, sa vrednošću od 19 miliona dolara, a na trećem mestu su toplovaljani proizvodi -gvožđe i nelegirani čelik u koturovima, od kojih je zarađeno 18 miliona dolara.

Na listi zatim slede nove spoljne gume za putničke automobile sa izvozom od 15 miliona dolara, kolika je bila i vrednost rafinisanog šećera. Nakon toga su delovi za rotacione električne mašine sa 11 miliona, a tolika je i vrednost izvezenih smrznutih malina, kao i ploča i limova od legure aluminijuma.

Izvoz električne energije bio je vredan 10 miliona dolara, dok je na 10. mestu izvoz lekova, u istoj vrednosti.

Na listi prvih 10 proizvoda u uvozu, na prvom mestu je prirodni gas sa vrednošću od 141 milion dolara. Drugi po značaju je uvoz električne energije, za koju je plaćeno 51 milion dolara, a na trećem mestu su gasna ulja sa 40 miliona dolara.

Zatim slede lekovi sa 33 miliona, dizel automobili od 1.500 do 2.500 kubnih santimetara za 23 miliona, urea za 20 miliona, laka ulja za 19 miliona, ruda gvdžđa za 13 miliona i amonijum nitrat za 10 miliona dolara.

Poslednje mesto zauzimaju automobili, snage od 1.000 do 1.500 kubnih santimetara, za čiji uvoz je potrošeno devet miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: