Ćirić: Rast BDP 0,5% dobar rezultat

Projektovani rast BDP Srbije od 0,5 odsto bio bi dobar rezultat, imajući u vidu da će sve zemlje regiona ove godine biti u recesiji kaže ministar Nebojša Ćirić.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.03.2012.

14:18

Default images

"Rast od 0,5 odsto u ovim uslovima, kada je gro evropskih ekonomija u recesiji, bio bi dobar rezultat. Znači da smo ipak napravili neku dodatu vrednost", ocenio je Ćirić i ukazao da su projekcije zemalja u regionu još od pre nekoliko meseci pokazivale da će njihove ekonomije biti u recesiji.

Prethodna projekcija rasta od 1,5 odsto napravljena je zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom, imajući u vidu projekcije koje se zasnivaju jednim delom i na mogućnosti našeg izvoza na tržište EU, podsetio je Ćirić upozoravajući da "onog momenta kada dođe do promene u evrozoni, to će imati efekta na nas". U odgovoru na pitanje da li će "zamrzavanje" aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om potrajati celu godinu,Ćhirić je izrazio očekivanje da će saradnju s Fondom nastaviti nova vlada i dodao da od onog momenta kada se raspišu izbori, aranžman po automatizmu postaje "zamrznut", tako da bi se to svakako desilo ove godine.

"Dogovoreno je da se podvuče crta nakon prvog kvartala i da onda u aprilu kažemo kolike će biti projekcije stopa rasta do kraja godine", preneo je Ćirić.

"Važno je da smo mi napravili budžet za 2012. koji je zaista restriktivan. Budžet našeg Ministarstva je za 30 odsto manji nego prošle godine i to dovoljno govori o tome da li mi hoćemo i možemo da štedimo", predočio je ministar. Govoreći o visini javnog duga zemlje, Ćirić je rekao da prema podacima kojima on raspolaže, javni dug Srbije je oko 45 odsto BDP-a, a ne iznad tog nivoa.

Naravno da treba da se trudimo da ne probijemo tu granicu, kazao je Ćirić i dodao da nije problem i ako Srbija probije granicu javnog duga od 45 odsto BDP-a i stigne do 50 odsto, već je pitanje da li je u stanju da vraća zajmove.

"Ukoliko smo kao država u stanju da vraćamo zajmove koji imaju razvojnu komponentu, za izgradnju infrastrukture, za izgradnju puteva, železnica i mostova, onda probijanje granice zaduživanja ima opravdanja."

Komentarišući uticaj monetarne politike na kretanja u ekonomiji, Ćirić je ponovio ranije iznete ocene da kurs treba da bude fluktuirajući, a ne fiksni, dok su intervencije Narodne banke na deviznom tržištu potrebne u smislu stabilizacije, odnosno sprečavanja prekomerne fluktuacije kursa.

"Jedna od glavnih zamerki privrednika jeste preterana oscilacija kursa. Zatim problem koji mi imamo, sada malo više izražen nego što je bio do pre godinu dana, dok smo imali subvencionisane kredite, jeste likvidnost naše privrede", objasnio je Ćirić i podsetio da je on ranije započeo inicijativu da se, smanjivanjem obaveznih rezervi banaka, omogući bankama da daju jeftinije kredite.

"Mislim da je to moguće i ne vidim ništa sporno da se tako nešto uradi. Vi ne možete imati bolesnu privredu, a da imate zdrav bankarski sektor. Pre ili kasnije, problem nelikvidnosti će početi da se preliva i na banke, u smilu sa privrede na banke", zaključio je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: