"Moralno da platimo porez kod kuće"

Domaći privrednici koji imaju firme registrovane u inostranstvu trebalo bi da porez plaćaju u Srbiji, ocenio je vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.03.2012.

12:20

Default images

Spasojević i sam ima firme registrovane na Kipru.

"Bilo bi moralno, ali za Srbiji i korisno, da privrednici koji žive i posluju u Srbiji, tu plaćaju sve poreze. Na taj način bi pomogli da se privreda razvija i da imamo bolje puteve, školstvo i zdravstvo", rekao je Spasojević.

Komentarišući odluku Delta holdinga da porez na kapitalnu dobit od prodaje Delta maksija plati u Srbiji, on je objasnio da takvu mogućnost imaju svi privrednici koji prihode ostvaruju u Srbiji, a imaju firme registrovane u "of-šor zonama" i drugim povoljnim poreskim destinacijama. Delta Holding je pre dva dana uplatio 2,63 milijarde dinara poreza na kapitalnu dobit od prodaje Maksija tako što je preneo osnivački kapital tog trgovinskog lanca sa kiparske firme Hemslejd na domaće pravno Delta kapital.

Poreska uprava Srbije je tim povodom saopštila da su se "poboljšanjem uslova poslovanja u Srbiji stekli uslovi da i ostale domaće kompanije koje imaju sedište u 'of-šor zonama' prebace poslovanje u Srbiju, kako bi postali poreski obveznici u matičnoj državi".

"ITM grupa, kao i većina domaćih privrednika koji ostvaruju dobit taj novac reinvestiraju u Srbiji i po tom osnovu ne plaćaju porez", rekao je Spasojević i naveo da je njegova kompanija prošle godine u Srbiji proširila poslovanje za 70 do 80 odsto.

Vlasti u Srbiji, kako je objasnio, na osnovu sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje Srbija ima sa nekim zemljama koje su "poreski rajevi", mogu da traže od privrednika koji posluju u Srbiji da porez na dobit tu i plate.

"Dobro bi bilo da je više domaćih kompanija koje ostvaruju dobit i plaćaju porez po tom osnovu, ali to su uglavnom banke i multinacionalne kompanije", naveo je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: