Grci ratuju s cenama

Grci, posle svega što je urađeno, posle svih rigoroznih mera štednje koje su ozbiljno uzdrmale standard nacije, shvataju da ovo – nije kraj.

Izvor: Politika

Četvrtak, 15.03.2012.

12:14

Default images

Kao što je najavljeno, i sada je već predmet diskusije na nacionalnom nivou i uzrok opšte panike, činjenica da ih u junu čekaju nove mere štednje, dodatno smanjivanje plata i penzija, srozavanje standarda...

Talas poskupljenja izmiče kontroli!

Sve je očiglednije da su porezi i trgovačke marže ogromni i da je to jedan od razloga zašto je život u Grčkoj mnogo skuplji od onoga u razvijenijim evropskim zemljama. Analize su pokazale da strane firme koje dostavljaju robu ostvaruju ekstra zaradu, jer zahvaljujući saradnji domaćih trgovaca, korišćenjem lažnih bar-kodova, uspevaju da izbegnu grčke poreze.

Prema zvaničnim podacima koje objavljuje list „Etnos”, cene proizvoda u grčkim prodavnicama su u proseku 116 posto veće, i to bez PDV-a. Mleko od 0,73 evra je 35 procenata skuplje nego u Italiji – gde je 0,54. Dezertni jogurt u Nemačkoj košta 0,27, a u Atini 0,58 evra.

Proizvođači su rešili da se suprotstave i sada se vodi pravi rat između njih i samoposluga koje primoravaju da spuste cene. Sve je počelo akcijom „krompirdžija” koji već danima direktno sa kamiona prodaju tone i tone krompira, po ceni od 0,25 evra.

Krenulo je sa akcijom na severu zemlje, danas „krompirdžije” su stigle i do Atine i drugih velikih gradova, gde se na trgovima formiraju kolone od hiljada ljudi koji kupuju zalihe. Internet narudžbine preplavile su novi grčki sajt „domaće”, a tzv. krompir revolucija se proširila na mnoge druge osnovne proizvode: ulje, pirinač, voće i povrće.

Proizvođači pokušavaju da iz posla izbace posrednike i na taj način sebi olakšaju život jer će realizovati proizvode, ali i da pomognu hiljadama sunarodnika čiji su špajzevi prazni.

Pokušali su da ih miniraju tvrdnjom da narodu prodaju proizvode lošijeg kvaliteta, međutim – bez uspeha. Sve je više onih koji se uključuju u akciju „Kupujmo grčko”. Specijalne ekipe obučavaju kupce kako da prepoznaju grčke proizvode. Pokret koji već ima dvadeset filijala širom zemlje i sve više pristalica u narodu, smatra da na taj način zemlja može da uštedi 10 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: