Ukrajina preti nemačkim gasom

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov upozorio je "Gasprom" da će u slučaju neuspeha pregovora o sniženju cena ruskog gasa, Kijev naći jeftiniji gas u Nemačkoj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.03.2012.

10:34

Default images

"Azarov je ukazao da će Ukrajina u slučaju neuspeha pregovora s Rusijom kupovati praktično ruski gas od nemačkih kompanija, što će biti jeftinije od direktne kupovine od Rusije", citiran je premijer Azarov u sredu na internet stranici njegove Partija regiona.

Po Azarovu, ukrajinski državni holding "Naftogaz" planira da kupuje ruski gas od nemačkog koncerna RWE "metodom tzv. reversnog toka". Azarov, koji je ranije više puta najavljivao skoro postizanje novog sporazuma s Rusijom, nije precizirao cenu gasa u okviru šeme sa RWE.

Na mogućnost kupovine malih količina gasa na evropskom spot tržištu ukazivao je početkom ove godine i ukrajinski ministar energetike Jurij Bojko, podsetila je novinska agencija Rojters.

Kijev je tada predočio da ga skup ruski gas prisiljava na smanjenje uvoza gasa iz Rusije u 2012. na 27 milijardi kubnih metara (m3), sa 40 milijardi m3 u 2011.

Analitičari smatraju da je reversna šema sasvim realna, ali samo za nevelike količine i ukazuju da se količine koje su potrebne Ukrajini, a u toj zemlji se troši oko 55 milijardi m3 godišnje, na spot tržištu jednostavno ne mogu naći.

"Može biti reči o otprilike tri miliona kubnig metara gasa dnevno ili oko milijardu kubika godišnje", ukazao je analitičar u ruskoj kompaniji "Trojka-dijalog" Valerij Nesterov.

Ukoliko RWE bude isporučivao Ukrajini tu količinu, "Gasprom" će izgubiti oko pola milijarde dolara prihoda, ocenio je analitičar Mihail Korčemkin iz analitičarske firme "East European Gas Analysis".

Po Korčemkinu, kapaciteti ukrajinskog sistema za transport gasa dozvoljavaju da jedan cevovod bude izdvojen za "povratni tok".

"Kijev će mogućnost svopa gasa iz Evrope pre koristiti kao pritisak na 'Gasprom' jer Ukrajina (za revers) nema gde da kupi toliku količinu gasa, kolika joj je potrebna. Kad bi na tržištu bilo gasa koji bi konkurisao 'Gaspromovom', Kijevu bi bilo potrebno da kupuje bar 5-10 milijardi kubnih metara godišnje", ukazao je Nesterov.

Revers, sem toga, ne rešava problem cene koja bi bila viša od spot cena u Evropi zbog transportnih troškova, dodao je Nesterov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: