S. Arabija nadoknadiće manjak nafte

Saudijska Arabija pokriće sav manjak u snabdevanju naftnog tržišta povećanjem proizvodnje nafte, ponovio je saudijski ministar nafte Ali al-Nuaimi.

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 15.03.2012.

10:29

Default images

"Kao što sam već nekoliko puta rekao, Saudijska Arabija i drugi, pripravni su nadoknaditi sav manjak u ponudi sirove nafte", rekao je ministar na konferenciji za novinare održanoj tokom zatvorenog sastanka na 13. međunarodnom energetskom forumu u Kuvajtu.

Saudisjka ministar ocenio je da je naftno tržište na globalnom nivou "u ​​ovom trenutku uravnoteženo, s dovoljnim proizvodnim i rafinerskim kapacitetima", još jednom prebacivši odgovornost za veliki rast cena nafte na tržišne spekulante. "Iako su temelji tržišta zdravi, proteklu su deceniju obeležile nezapamćene fluktuacije cena nafte", rekao je Al-Nuaimi.

"U bliskoj prošlosti su dezinformacije o dosegnutom maksimumu proizvodnje nafte (ili teze o tome da je proizvodnja već u padu) i neutemeljeni strahovi o proizvodnim kapacitetima doprineli nestabilnosti cena. Konačno, nestabilnost je uzrokovala spekulacije na tržištu."

Saudijski ministar nafte još je u januaru ustvrdio da njegova zemlja može vrlo brzo nadoknaditi količine sirove nafte koje izvozi Iran u slučaju zapadnih sankcija na uvoz iranske nafte zbog sumnji da Teheran pod izgovorom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe želi izraditi nuklearno oružje ..

Od sredine ove godine izvoz iranske nafte mogao bi se smanjiti najmanje za trećinu, između 0,8 i 1 miliona barela na dan, zbog međunarodnih sankcija, ocenila je u sredu u izveštaju Međunarodna agencija za energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: