Velikodušno, minimalac oko 200 EUR

Minimalna zarada u Srbiji će od aprila umesto 17.748 iznositi 20.010 dinara mesečno. Povećanje će osetiti 142.000 radnika.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 15.03.2012.

09:24

Default images

Od 1. aprila njihova će primanja biti podignuta za 2.262 dinara, pa će do marta iduće godine živeti za nijansu bolje - sa 20.010 dinara mesečno.

Odluka da se minimalna cena radnog sata sa 102 poveća na 115 dinara zatekla je i sindikalce i poslodavce, jer ni u jednom od ova dva tabora nije očekivan ovoliki skok. Predstavnici radničke klase nadali su se povišici od najviše deset dinara, što su preduzetnici posmatrali kao neisplativo rešenje. Ipak, tačku na njihova cenkanja stavila je Vlada Srbije, a odluku su na kraju jednoglasno usvojili članovi Socio-ekonomskog saveta.

“U pregovorima se kao poslednji iznos pominjalo 112 dinara, ali je ideja o većoj satnici potekla od resornog Ministarstva za rad, pa je bilo sasvim neprirodno da se sindikati tome usprotive” , kaže Zoran Ristić iz Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost.

Međutim on dodaje da bi ovo povećanje moglo da proizvede i određene negativne posledice.

Ristić objašnjava da će se cena rada odnositi i na sve zarade koje se obračunavaju po kolektivnim ugovorima, jer se kod njih, osim koeficijenta rada, u obzir uzima i minimalac, što će izazvati lančanu reakciju.

“Uz to, povećanje minimalne cene rada ne znači ništa ukoliko država ne kontroliše rast inflacije. Ukoliko se nastave poskupljenja i devalvacija dinara, zarade će ostati na istom nivou, a u opticaju će biti više novca, što je sasvim kontraproduktivno” , smatra Ristić.

Minimalac je podignut za šest odsto, što nimalo ne odgovara privrednom rastu. Tako će, na primer, preduzeće sa stotinu zaposlenih morati do kraja godine da poveća masu zarada za čak 1,7 miliona dinara, računaju u Uniji poslodavaca Srbije, i dodaju da će se na najvećem udaru ponovo naći one firme koje isplaćuju male zarade, "jer one ionako nemaju novca.

Među njima je najviše preduzeća koja se bave proizvodnjom tekstila, zatim pojedine usluge kao što su ugostiteljske i zanatske, ali i poljoprivrednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: