Država ne da Komercijalnu strancima

Država je odlučila da zadrži većinski udeo u Komercijalnoj banci. Za to će, već narednog meseca, iz budžeta biti isplaćeno 11,57 milijardi dinara.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 15.03.2012.

00:09

Default images

Upravni odbor ove banke je odlučio da na skupšitini zakazanoj za 4. april emituje akcije koje će otkupiti država i tako zadržati većinski udeo od 42,6 odsto.

Drugi najveći akcionar, Evropska banka za obnovu i razvoj, ostaje na istoj poziciji, sa 25 odsto udela.

Pre dve godine započeta je dokapitalizacija naše najveće banke, kada su EBRD, IFC, nemački DEG i međunarodni Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. godine prati ovo ulaganje i ostane većinski vlasnik. Ovogodišnjim zakonom o budžetu, za ulaganje u Komercijalnu banku predviđen je iznos od oko 100 miliona evra. U pregovorima oko prve revizije aktuelnog aranžmana sa MMF, misija Fonda konstatovala je da to nije dobro, jer se čitav posao vrši dodatnim zaduživanjem države.

S druge strane, predstavnici vlasti tvrde da je apsolutno neracionalno da država u vremenu krize prepusti većinsko vlasništvo nad jednom od najmoćnijih ovdašnjih banaka. Ipak, ne spore da će jednog dana, kada se finansijska kriza stiša, doći vreme i za prodaju (ali dobru) većinskog vlasništva u ovoj banci.

Prošle godine Komercijalna banka ostvarila je dobit od oko 3,5 milijardi dinara, ili za gotovo 40 odsto više nego u prethodnoj godini. U protekle tri godine profit je veći od 100 miliona evra i taj novac se uplaćuje u budžet.

Argumenti države su i da je Komercijalna banka u okviru mera Vlade pod povoljnijim uslovima kreditirala i privredu i stanovništvo, kao i da u toj banci najveći broj građana štedi. Zbog toga je važno da ta banka bude stabilna i sigurna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: