"Grčka neoprezno izazvala haos"

Grčka je početkom 2010. neoprezno izazvala uzbunu na globalnom finansijskom tržištu time što je zapretila da će se obratiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.03.2012.

17:49

Default images

Vlada je u isto vreme pokušavala da proda državne obveznice, izjavio je u parlamentu šef grčke Agencije za upravljanje dugovima, Petros Kristodulu.

"Tek smo bili veoma uspešno emitovali obveznice sa rokom dospeća od deset godina, kad je saopšteno da ćemo se obratiti MMF-u ako uskoro ne dobijemo pomoć od Nemačke", rekao je Kristodulu.

To je bila "loša odluka", koja je "izbezumila" tržišta, dodao je on.

U to vreme, Grčka je pokušavala da snizi svoje troškove zaduživanja, ali su strepnje oko stanja te privrede rezultovale rastom kamatnih stopa na obveznice na rekordan nivo. Zvanična Atina je konačno morala da zatraži finansijsku pomoć od MMF-a i Evropske unije da bi izbegla bankrot.

Budžetski deficit Grčke za 2009. je, prema podacima odlazeće konzervativne vlade, iznosio šest odsto bruto domaćeg proizvoda, ali je nova socijalistička vlada taj procenat revidirala na 15,7 odsto.

U parlamentu se odvija istraga povodom tvrdnje jednog bivšeg zvaničnika državnog zavoda za statistiku da je deficit za 2009. veštački naduvan pre nego što je u maju 2010. Atina zatražila pomoć od EU i MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: