Poletaće avioni i iz Jagodine

Posle šest decenija od gašenja, Direktorat za civilno vazduhoplovstvo izdao je rešenje o ponovnom korišćenju letelišta u Jagodini.

Izvor: Novosti

Sreda, 14.03.2012.

00:15

Default images

S obzirom na to da je prva faza izgradnje završena Jagodina je ponovo dobila aerodrom, čije je zvanično otvaranje predviđeno za april, kako kaže predsednik ovdašnjeg Aerokluba, Miladin Stevanović Cakan.

"Od osnivanja kluba, 1938, nikad više nego lane nije investirano. Sanirano je 500 metara dalekovoda kod letelišta, što je bio uslov za dobijanje dozvole, a izgrađeni su i put, i parking, te instalirana rasveta od glavnog puta do hangara. Kupljena je i cisterna od prohroma, za avionsko gorivo, pa je to prva imovina Aerokluba", objašnjava Stevanović, navodeći kako se, u narednim godinama, očekuje završetak kompletne investicije vredne 1,2 miliona evra. Da bi zadovoljili standarde za poletanje i sletanje putničkih aviona do 70 mesta, planirano je da se asfaltira pista duga 1.300, a široka 30 metara, sa bočnim zelenim pojasom.

Idejni projekat, nadalje, predviđa i gradnju upravne zgrade sa kontrolnim tornjem, te platformom za pristajanje aviona i ukrcavanje putnika, kao i dve pumpe za kerozin...

"Sportsko-poslovni aerodrom biće namenjen za dnevno, odnosno vizuelno letenje, a cilj nam je da izgradimo vazdušnu luku za narednih 50 godina, koju će najviše koristiti privrednici, ali i građani kroz čarter letove", ističe Stevanović.

Letelište u Jagodini - dugo 660, a široko 60 metara, bez prepreka u prilaznim ravnima - već sada mogu da koriste ulatralaki, sportski i svi avioni težine do 5.700 kilograma.

Malo je, inače, poznato, da je prvi putnik koji je zvanično sleteo na aerodrom u Jagodini bio zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić. Iako policijskom službenom helikopteru, u odnosu na avion, treba malo prostora za poletanje i sletanje, premijera je, ipak - premijera!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: