U evrozoni Holanđani najmanje troše

Holandija je u poslednjoj deceniji beležila najmanji rast potrošnje među 17 zemalja evrozone, zbog smanjenih primanja i slabog tržišta nekretnina.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

16:40

Default images

"U poslednjih deset godina, nigde drugde u evrozoni nije zabeležen tako slab rast potrošnje", navela je banka, a prenela agencija AFP.

"Ovo je neobično, budući da je Holandija 1990-ih bila jedna od zemalja sa najvećim rastom potrošnje", dodala je banka. Holandska ekonomija je zvanično ušla u recesiju u poslednjem kvartalu 2011, nakon što je u dva uzastopna kvartala zabeležen pad bruto domaćeg prozivoda, saopstio je prošlog meseca Zavod za statistiku u Amsterdamu.

"Važan faktor (recesije) je pad potrošnje domaćinstava", navela je DNB.

Banka je za usporavanje rasta potrošnje okrivila smanjenje plata, navodeći da su primanja u proseku padala za 0,7 odsto godišnje u periodu od 2002. do 2011, u odnosu na prosečan rast plata od 3,2 odsto izmedju 1992. i 2001.

DNB je takođe ukazala na rast cena nekretnina između 1995. i 2001, dodajući da je on ohrabrio vlasnike domova da uzimaju hipoteke i troše više.

"Kako je tržište nekretnina slabilo u narednim godinama, tako je slabila i potreba za potrošnjom", navodi DNB, napominjući da su cene nekretnina u Holandiji pale za deset odsto u odnosu na njihov najviši nivo.

Banka je dodala da očekuje da će se smanjena potrošnja okončati "u nekom periodu ove godine", iako je "trenutno slabija čak i u odnosu na ozbiljnu ekonomsku krizu sa početka 1980-ih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: