Fejsbuk već osigurao 8 mlrd. USD

Kompanija Fejsbuk osigurala je 8 milijardi dolara uoči željno očekivane početne javne ponude deonica, pokazuju dokumenti dostavljeni američkim regulatorima.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

15:57

Default images

Kompanija je osigurala pet milijardi dolara kroz revolving kreditnu liniju na tri godine od bankovnog konzorcijuma koji uključuje Morgan Stanli, JP Morgan, Goldman Sačs i Bank of America-Merrill Lynch, pokazuju dokumenti podneseni Komisiji za hartije od vrednosti.

Sredstva će biti upotrebljena "za opšte korporativne namene", navode u Fejsbuku. Kompanija je takođe saopštila da je postigla dogovor s istom grupom banaka o tri milijarde dolara kredita za premošćivanje manjka likvidnosti kako bi mogla ispuniti niz obveza vezanih uz početnu javnu ponudu.

Početkom februara Fejsbuk je podneo dokumentaciju da po prvi put javno ponudi deonice na berzi.

Analitičari procenjuju da će „Fejsbuk" prikupiti 5 milijardi dolara kada bude izašao na berzu, što će biti najveća vrednost u skorijoj istoriji.

U zavisnosti od interesa investitora, iznos bi mogao narasti i na 10 milijardi dolara.

Prošle je godine Fejsbuk ostvario neto dobit od 668 miliona dolara, u odnosu na 372 milijuna dolara ostvarenih u godini ranije.

U podnesenim dokumentima Fejsbuk navodi da je uoči IPO-a osigurao dodatnih 25 jamaca, pored već postojećih šest.

Tržišna vrednost Fejsbuka procenjuje se u rasponu od 75 do 100 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: