Elektromobil "made in" Srbija

Srbija bi za tri godine mogla da postane proizvođač električnih automobila, a takvu proizvodnju ovde vrlo ambiciozno namerava da pokrene korporacija Faraon.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

11:30

Default images

Predstavnici Faraona predstavili su, naime, plan proizvodnje elektromobila, koji ne bi bio hibrid, već 100 odsto električni automobil, a fabriku bi otvorili u Srbiji 2015. godine.

Direktor Faraona Vuk Stefanović kazao je da će prototip automobila biti prezentovan sledeće godine, a fabrika u Srbiji bi u prvoj godini proizvodila 2.000 vozila, a u drugoj 10.000 automobila. Krajnji cilj kompanije da u Srbiji od 2020. do 2025. proizvodi minimum 40.000 vozila godišnje.

Ovakav projekat trebalo bi da otvori više od 1000 novih “eko” radnih mesta, u roku od 5 godina od početka proizvodnje, ali i da “povuče” i oko novih 8000 “eko” radnih mesta sa dobavljačima za proizvodnju same fabrike za sklapanje automobila, kaže Stefanović.

Primarno tržište je zapadna Evropa, a u budućnosti se može očekivati i proboj na azijsko tržište, sa akcentom na Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Zbog toga je plan korporacije da 2017. godine otvori fabriku u Kini i da ukupna proizvodnja u dve fabrike dostigne milion vozila 2025. godine.

Zlatko Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu kazao je da Srbija prema istraživanjima tog fakulteta, vrlo uspešno može da iznese ovakav projekat, kao i da su ovakvi projekti neophodni državi da bi se smanjio odlazak mladih stručnjaka iz zemlje.
Menadžment tim faraona čini i Sergio Rinland, višegodisnji konstruktor F1 timova Sauber, Arrows i Brabham, stručnjak za kompozite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: