Krah evra košta Nemce 500 mlrd. EUR

Nemačka Bundesbanka će, u slučaju kolapsa Evrozone, izgubiti gotovo 500 milijardi evra. NNa tu opasnost Nemce upozorava ekonomista Hans-Verner Zin.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

00:16

Default images

On je ustanovio da se neravnoteža u platnom sistemu koji funkcioniše između evropskih centralnih banaka posle finansijske krize iz 2007. produbila do neslućenih razmera.

Italija, Španija, Irska, Portugalija i Grčka, naime, imaju deficit od ukupno oko 600 milijardi evra, a potraživanja Bundesbanke narasla su na 498 milijardi.

Sve dok postoji Evropska monetarna unija, to nije katastrofa, piše magazin Špigl. Novac je virtuelan, njegovo "postojanje" ne znači da ista suma negde nedostaje, međutim, čim bi neka zemlja napustila Evrozonu, stvari bi postale kritične. A u slučaju potpunog raspada Evrozone... "Uhvaćeni smo u zamku. Ako evro propadne, ostala bi nam potraživanja od 500 milijardi evra, unutar sistema koji više ne bi postojao", kaže Zin.

Taj iznos nadmašuje jedan i po put godišnji savezni budžet Nemačke!

U slučaju manje katastrofalnog, a znatno realnijeg scenarija, piše Špigl, da neka od zemalja (na primer, Grčka) napusti monetarnu uniju, sve ostale centralne banke evrozone morale bi da podnesu teret njenog duga.

U slučaju Grčke, to je 108 milijardi evra - s obzirom na to da Nemačka raspolaže sa oko 28 odsto udela u Evropskoj centralnoj banci, morala bi da se nosi sa oko 30 milijardi helenskog duga.

Hans-Verner Zin smatra da je situacija opasna - to izlaže Nemačku opasnosti od ucena, jer sada svi znaju da Berlin mora da spasava evro, praktično, po svaku cenu.

U početku njegove reči su nailazile na osudu. Govorili su da preteruje. Svi su rezonovali da, ako jedan jedini čovek nešto tvrdi, to ne može biti tačno. Kritički glasovi su u međuvremenu utihnuli, piše Špigl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: