Dinkić: Lažira se visina našeg duga

Najvažniji zadatak nove vlade biće da očuva standard građana usled očekivanih efekata ekonomske krize, rekao je lider URS Mlađan Dinkić.

Izvor: Blic

Četvrtak, 08.03.2012.

00:56

Default images

On kaže da će, kada bude izabrana nova vlada, imati ozbiljan zadatak da pod hitno nađe sredstva od oko pola milijarde evra u budžetu.

Novac je potreban za tri stavke - za dokapitalizaciju Komercijalne banke, za očuvanje proizvodnje u Železari Smederevo, a za treću stavku je rekao da "zna na šta se odnosi, ali ne želi da kaže".

Komentarišući slabljenje kursa dinara prema evru, Dinkić je rekao da je to delom posledica deficita spoljotrgovinskog bilansa, a delom i zato što "guverner NBS nije znao da barata deviznim rezervama". Lider URS je ocenio i da se lažiraju zvanični podaci o javnom dugu, koji je već premašio 45 odsto i blizu je 50 odsto bruto - domaćeg proizvoda.

Dinkić je rekao da treba reformisati monetarnu i fiskalnu politiku, ukinuti parafiskalne namete, a u cilju podsticanja izvoza treba omogućiti lakši ulazak starnih investicija uklanjanjem administrativnih prepreka.

Odgovarajući na pitanje koliko se oseća odgovornim za monetarne i fiskalne reforme u proteklih 10 godina, Dinkić je podsetio da je za makroekonomsku stabilnost u bankarskom sektoru uradio sve što je bilo u njegovoj moći, najpre kao guverner Narodne banke Jugoslavije, odnosno kasnije Srbije i Crne Gore, a potom i kao ministar finansija u vladi Vojislava Koštunice.

"Fijat je moja velika pobeda"

Komentarišući svetsku promociju novog Fijatovog modela automobila ”500L”, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, Dinkić je naveo da će od sledeće godine, kada se očekuje proizvodnja oko 200.000 vozila, bruto prihod iznositi oko dve milijarde evra i poručio da bi nova vlada trebalo da "dovede po jedan Fijat u svaki region u Republici".
”Promocija novog ‘fijata 500L’ je moja velika pobeda. To je verovatno jedina pozitivna stvar u ekonomiji koja se dogodila za vreme mandata ove vlade, kaže Dinkić. On je pritom dodao da se "posebno oseća kao pobednik" jer su ga mnogi žestoko napadali u vezi s tom investicijom.

”U trenutku kad je kriza krenula, i sam sam strepeo, ali sam verovao u Fijat. Bio sam isturen i trpeo sam osporavanja, dok sada taj moj uspeh svi pripisuju sebi. Novi ‘fijat’ je izašao i mogu da kažem da je to lično moj najveći rezultat kao ministra ekonomije”, rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da će ispuniti obećanje od pre dve godine i kupiti ”fijat 500L” kada siđe sa fabričkih traka u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: