Nema krize za švajcarske sajdžije

Švajcarski proizvođači satova očekuju da će tražnja u 2012. nadmašiti 2011, kada je ostvaren rekordan izvoz, iako rast neće biti očigledan kao prošle godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

17:20

Default images

"Ako izvoz dostigne cifru između 20 i 25 milijardi franaka u 2012, bićemo zadovoljni", izjavio je Fransoa Tibo, predsednik švajcarskog komiteta izlagača na najvećem svetskom sajmu nakita i satova Bazelvorld.

Švajcarski izvoz je prošle godine dostigao rekordnih 19,3 milijarde franaka (11,5 milijardi evra), što je za 19,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Tibo je naveo da će tempo rasta verovatno biti sporiji nego u 2011, dodajući da će, "ako rast bude približno dvocifren, to biti dobro".

Tražnja je bila ohrabrujuća u januaru, a februar takođe "izgleda dobro" zahvaljujući Kineskoj novoj godini, rekao je Tibo, navodeći da je, i pored teške globalne ekonomske prognoze, "potencijal švajcarske industrije satova još uvek prisutan".

"Još uvek postoje dobra tržista, pogotovo u Aziji i zemljama u razvoju", ocenio je on.

Ta tržišta pomogla su da sektor izdrži brojne ekonomske krize, koje su najteže pogodile razvijena tržišta. Švajcarski izvoz u Aziju premašio je 2011. deset milijardi franaka, što je više od polovine ukupnih godišnjih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: