"KAP neće srušiti Vladu Crne Gore"

Premijer Crne Gore Igor Lukšić kaže da različita gledanja o privatizaciji Kombinata aluminijuma Podgorica neće ugroziti funkcionisanje vladajuće koalicije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

16:24

Default images

Lukšić je rekao da između Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) postoje određena različita gledišta na neke privatizacije u Crnoj Gori, ali su u pitanju razlike koje se mogu prevazići.

DPS i SDP su, dodao je Lukšić, u parlamentu postigle dogovor o platformi o daljoj sudbini KAP-a, što pokazuje da stranke vladajuće koalicije mogu pronaći zajedničku ekonomsku politiku.

Crnogorski parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme dugove KAP-a, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije. Vlada je odlučila da vrati dug prema Dojče banci od 22 miliona evra, dok obaveze prema mađarskoj OTP banci dospevaju u aprilu ove, a prema ruskoj VTB 2014. godine.

Fabrika aluminijuma u Podgorici je u velikim problemima sa dugom od preko 350 miliona evra.

Inače, na Montenegroberzi danas je prodato 16 odsto akcija Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) za četiri miliona evra. Pretpostavlja se da su akcije prodali grčki vlasnici, preko First Financial Bank (FFB) grčkog brodovlasnika Viktora Restisa.

Najveći udeo u KAP-u imaju crnogorska vlada i Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska, 29 i 36 odsto. Treći najveći akcionar je sa 15 odsto kapitala Adkapital Montenegro grčkog biznismena Petrosa Statisa, bliskog sa Restisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: