Ukrajina najskuplje plaća ruski gas

Ukrajina za ruski gas svake godine plaća oko 3,8 milijarde dolara više od svojih suseda, izjavio je predsednik te zemlje Viktor Janukovič.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

12:32

Default images

"Polazeći od toga šta dobijaju naši susedi, mi svake godine za ruski gas dodatno plaćamo približno 30 milijardi grivni, a to su sredstva koja bi mogla da budu usmerena na podizanje socijalnih standarda i razvoj naše države", rekao je Janukovič na sednici ministarskog kabineta.

Po njegovim rečima, visoka cena ruskog gasa koči ekonomski razvoj Ukrajine. Napori ukrajinskog rukovodstva su u poslednje dve godine bili usmereni na stabilizaciju situacije i minimiziranje negativnih posledica visoke cene gasa , zbog čega je manja pažnja posvećivana socijalnom pitanju, ukazao je Janukovič. On je predočio da su "napori predsednika, vlade, Vrhovne Rade (parlamenta) bili usmereni na obezbeđivanje finansijske stabilnosti i ekonomskog rasta, na minimiziranje rizika od nagomilavanja duga i sramnih gasnih sporazuma prethodne vlade", prenela je agencija RIA Novosti.

Janukovič je krajem februara u jednom intervjuu izjavio da pravedna cena ruskog gasa za Ukrajinu ne treba da premašuje 250 dolara za 1.000 kubnih metara. Ukrajina je više puta ukazivala da je cena po kojoj joj ruski "Gasprom" prodaje gas viša od cene za druge zemlje Evrope.

Kijev već dugo vremena vodi s Rusijom pregovore o sniženju cene gasa koju smatra nepravednom.

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov je ranije potvrdio da je Moskva predala ukrajinskom rukovodstvu predlog sporazuma koji predviđa sniženje cene gasa za 10 odsto.

Po njegovim rečima, taj predlog se proučava, ali Kijev, kako je rekao, ima svoje viđenje budućeg sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: