Grci štede i na borbi protiv pirata

Grčka štedi gde god je to moguće, pa je odlučila da smanji troškove i za borbu protiv pirata, iako ugrožavaju trgovačke brodove koji plove pod njenom zastavom.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

17:48

Default images

Atina, koja se suočila sa najtežom finansijskom krizom u godinama posle Drugog svetskog rata, je odlučila da povuče svoje brodove iz specijalnih snaga Evropske unije za borbu protiv pirata u Indijskom okeanu, pre svega u Adenskom zalivu.

Vlada u Atini je, da bi smanjila minus u državnom budžetu i izbegla bankrot zemlje, odlučila da "skreše" vojni budžet za ovu godinu za 400 miliona evra.

U tom cilju Ministarstvo odbrane odlučilo je da se grčka fregata vrati iz Indijskog okeana 8. marta umesto 4. aprila i Atina neće uopšte učestvovati u toj misiji u borbi protiv pirata u drugoj polovini ove godine, prenose novinske agencije.

Zemlje Evropske unije su 2008. godine odlučile da pokrenu "Operaciju Atlanta" i uputile posebne pomorske jedinice kako bi sprečile učestale otmice trgovačkih brodova u Indijskom okeanu, pre svega u Adenskom zalivu gde su pirati iz Somalije najaktivniji.

U tome je učestvovala i Grčka i to ju je godišnje koštalo 2,5 miliona evra. Zahvaljujući tome sprečene su mnoge otmice trgovačkih brodova za čiji otkup i oslobađanje članova posada pirati traže milione dolara.

Poslednjih godina pirati iz Somalije su to pretvorili u pravi biznis u kome se od zemalja vlasnika brodova godišnje uzme 30 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: