Singapur: Kućna pomoćnica ili rob?

Kućne pomoćnice u Singapuru konačno će dobiti ono što mnogim zaposlenim ljudima širom sveta pripada po zakonu, slobodan dan.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.03.2012.

10:56

Default images

Kućne pomoćnice će počev od sledeće godine morati da dobiju jedan slobodan dan nedeljno ili dodatnu kompenzaciju ukoliko su radile taj dan, rekao je u parlamentu ministar za ljudske resurse Tan Čuan-Jin.

On je naveo da će se nova mera primenjivati od 1. januara 2013, a da bi stupila na snagu potrebno je da je odobri parlament, što će se desiti najverovatnije bez većih problema, jer vlada drži većinu mesta u njemu. Zaposleni i grupe za zaštitu ljudskih prava izrazile su zadovoljstvo novom merom, navodeći da će ona približiti Singapur međunarodnim radničkim normama. Oni su, međutim, tražili da se ta izmena primenjuje odmah.

Oko petina singapurskih domaćinstava ima kućnu pomoćnicu koja živi u kući u kojoj radi puno radno vreme. Većina kućnih pomoćnica i radnika u domaćinstvima dolazi iz Indonezije, sa Filipina, iz Šri Lanke i Indije. Od poslodavaca se trenutno zakonski ne traži da im daju slobodan dan, dok domaći radnici, i oni stranci koji ne rade kao ispomoć u porodicama imaju pravo na najmanje jedan slobodan dan nedeljno.

"Odluka singapurske vlade da kućnim pomoćnicama odobri jedan slobodan dan nedeljno kao osnovno radničko pravo učiniće život migranata koji rade u domaćinstvima boljim. Ali ova važna mera treba da bude primenjena ove godine na sve radnike u domaćinstvima i
njihove tekuće ugovore",
rekla je viši istraživač Hjuman rajts voča, Niša Varija.

Oni radnici koji nisu kućne pomoćnice imaju pravo na dve dnevnice ukoliko rade tokom slobodnog dana. Poslodavci mogu da raskinu ugovor sa kućnom pomoćnicom kad god to požele i bez ikakvog razloga, a neki od njih bi mogli prosto da zaprete radnicama u domaćinstvima da prihvate dnevnicu umesto slobodnog dana, ocenjuje Humanitarna organizacija za ekonomoske migracije iz Singapura.

Ministar za ljudske resurse Tan je rekao da neke porodice, pak, smatraju da njihovim pomoćnicama ne treba slobodan dan, jer i tokom radnog dana imaju dovoljno vremena za odmor.

Tan je dodao da prema istraživanju njegovog ministarstva, većina poslodavaca kućnim pomoćnicama daje najmanje jedan slobodan dan mesečno, ali mnogi im ipak ne daju uopšte.

"Mnoge žene u takvim situacijama smatraju veoma teškim da se naviknu na socijalnu izolaciju i zahteve posla. Kao rezultat, mnoge od njih pate od anksioznosti, depresije i usamljenosti", navodi HOME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: