SLO: Vlada ne da porez na gorivo

Najavljeni rast cena goriva u Sloveniji, koje danas dostižu rekord, doprineće rastu inflacije u martu od 0,2 odsto, kao i 0,8 odsto u odnosu na isti mesec 2011.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

08:47

Default images

To je procena slovenačkog institut za makroekonomsku analizu i razvoj (IMAD).

Direktor Instituta za istraživanje u oblasti energetike, ekologije i tehnologije, Đani Brečevič, istovremeno je reagovao na odluku vlade u Ljubljani, koja je navela da neće smanjiti posebni porez na gorivo jer "još uvek nije vreme za takav potez", prenela je slovenačka agencija STA. Brečevič veruje da će vlada intervenisati tek kada cene goriva počnu da utiču na stopu inflacije u Sloveniji.

IMAD je, sa druge strane, naveo da je rast cena goriva već učinio da inflacija u prva dva meseca 2012. poraste za 0,4 odsto, dok je, na godišnjem nivou, zbog skupljeg goriva, inflacija u februaru uvećana za 0,6 na 2,9 odsto.

Cena bezolovnog benzina sutra će skočiti za 2,5 centi na 1,463 evra za litar, dok će "premijum" poskupeti za 2,4 centa na 1,478 evra. Litar dizela će biti skuplji 0,8 centi i koštaće 1,343 evra.

Ministarstvo finansija u Ljubljani reklo je za STA da su cene benzina u Sloveniji slične onima u susednim zemljama, dodajući da je vlada sprovela kratkoročne mere da zaštiti konkurentnu poziciju Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: