BiH - cveta dogovor u "četiri oka"

Bosna i Hercegovina zbog netransparentnosti u procesu javnih nabavki godišnje izgubi oko 1,5 milijardu maraka (oko 770 miliona evra).

Izvor: Beta

Utorak, 06.03.2012.

08:12

Default images

To je procena Udruženja građana "Tender", napravljena na osnovu analize nedavno usvojenog Izveštaja Agencije za javne nabavke BiH o zaključenim ugovorima po provedenim nabavkama roba, usluga i radova u 2010. godini.

Predstavnici "Tendera" su ocenili da se stanje u javnim nabavkama u BiH iz godine u godinu pogoršava, ističući da je su postupci javnih nabavki sve manje transparentni, da je sve više nedomaćinskog trošenja javnih sredstava, kao i da se oblast javnih nabavki otela kontroli nadležnih institucija i postala skoro anarhična. "Stanje u javnim nabavkama itekako doprinosi stalnom rastu korupcije, zbog čega se BiH, po procenama svih relevantnih međunarodnih institucija, smatra najkorumpiranijom zemljom u Evropi", izjavila je portparolka "Tendera" Bojana Bogdanović.

Ona je navela da su najveći problem u procesu javnih nabavki netransparentnost, malverzacije i dogovaranje u "četiri oka".

Iz "Tendera" su upozorili da prostor za manipulacije i korupciju otvara podizanje novčanih cenzusa bez javnih objava za nabavke roba i usluga i izvodjenje radova, kao i podizanje novčanih cenzusa kod direktnih pogodbi.

Za razliku od ovih, tzv. "crnih postupaka nabavki", transparentni procesi javnih nabavki smanjeni su za 15,91 posto, odnosno sa oko 1,6 milijardi na 1.3 milijarde maraka.

"Tako kreirano stanje u javnim nabavkama, uticalo je da otvoreni postupci, kao apsolutno najprihvatljiviji i najpošteniji, u 2008. godini, sa 88,17 posto učešća u ukupnim javnim nabavkama, što je bilo iznad evropskog proseka i za svaku pohvalu, svedu u 2010. godini na samo 38,73 posto i verovatno su medju najnižima u svetu", kazala je Bogdanović.

Udruženje "Tender" smatra da je potrebno doneti kvalitetan Zakon o javnim nabavkama, koji bi u potpunosti obezbedio transparentnost procesa, a zagovaraju i veće novčane kazne za one koji prekrše zakon.

Ovo Udruženje je nadležnim institucijama već dostavilo svoje amandmane na novi Zakon o javnim nabavkama, kojim bi se obezbedila veća transparentnost u sprovodjenju postupaka i racionalnije trošenje sredstava, sa mogućom godišnjom uštedom od 500 miliona maraka (oko 250 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: