U RS rade gatare i uterivači dugova

Gatara, predskazivač sreće i sudbine, plesač u noćnom klubu, hipnotizer, i uterivač dugova samo su neka od zanimanja koja zvanično postoje u Republici Srpskoj.

Izvor: Glas Srpske

Ponedeljak, 05.03.2012.

20:07

Default images

Ta su zanimanja navedena i u dokumentu “Klasifikacija zanimanja BiH – Šifarski popis zanimanja za RS”.

U kategoriju “travari” svrstana su zanimanja nameštač kostiju, travar, vrač, seoski iscjeljitelji… Oni, prema zvaničnoj definiciji, leče povrede primenom biljnih i drugih terapija koje su zasnovane na verovanjima iz posebnih kultura.

Zanimanje uterivač dugova svrstano je u kategoriju “inkasant sa srodnim poslovima” kao što su inkasant i sakupljač priloga za dobrotvorne svrhe. U opisu ovog posla stoji da su “inkasanti i uterivači dugova službenici naplate potraživanja i drugi srodni radnici koji vrše naplatu na osnovu računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje i neispravni čekovi i objavljuju naplatu kompenzacijom”. Pored toga, poslovi uključuju traganje za dužnicima i njihovo lociranje, telefoniranje i posećivanje, pisanje klijentima s ciljem naplate novca ili dogovor o odlaganju plaćanja, vođenje podataka i dosijea u vezi sa naplatom, preporučivanje pokretanja zakonskih postupaka ili prestanka pružanja predmetnih usluga kada se dug ne može platiti na drugi način.

Zvanična zanimanja u Srpskoj su i akupunkturolog i homeopata, ali i direktor male kafane i malog disko kluba, mešač pića, uzgajivač glista, knjigovezac mekog uveza, knjigovezac tvrdog uveza, pa i čuvar staja. Postoje i uzgajivači svilene bube, kunića za meso, pernate šumske divljači, dlakave šumske divljači, ribljih larvi i žive hrane.

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Miloš Todorović istakao je da, koliko god da je neverovatno, očigledno postoji tržište za zanimanja poput gatara, uterivača dugova, iznajmljivača odeće ili mešača pića, čim ona postoje.

"Ako već postoje takva i slična zanimanja, trebalo bi da postoje i neke obrazovne ustanove u kojoj se znanja za njih stiču, kako bi bila priznata, te tako bila svedena u određene zakonske okvire", dodao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: