KAP umesto ruski, uskoro crnogorski

Crnogorski ministrar finansija Milorad Katnić kaže da je postupak preuzimanja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) od ruskih partnera u finalnoj fazi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.03.2012.

18:15

Default images

Ta finalna faza znači ispunjavanje niza preduslova koji na kraju vode do zahteva da se preuzmu akcije.

Pravni tim, koji radi na ovom postupku, definisiao je i taj finalni zahtev za preuzimanje akcija. On može biti osporen i to može biti dalji postupak pred arbitražom, što može dovesti do odugovlačenje procesa preuzimanja, kazao je Katnić.

Crnogorski parlament podržao je ranije odluku vlade da preuzme dugove KAP-a, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici. Skupština Crne Gore je prošle sedmice odobrila da Vlada preuzme dug KAP Dojče banci od 22 miliona evra.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Izvršni direktor ruske grupacije Aleksej Kuznjecov ranije je kazao da za izlazak iz KAP-a Rusi traže preko 200 miliona evra, odnosno onoliko koliko su uložili u tu fabriku od 2005.

Katnić izjavu Kuznjecova doživljava kao provokaciju i ostaje pri stavu da je cifra koju su Rusi direktno uložili u KAP oko 30 miliona evra.

Neko povezuje zaduženja preko komercijalnih institucija kao investiranje, ali konkretno investiranje u KAP je nešto preko 30 miliona evra, naveo je ministar finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: