Stigla kandidatura, hoće li i pare?

Status kandidata za Srbiju će biti korak dalje u evropskim integracijama, ali zbog budžetskih pravila Evropske unije, velikog otvaranja fondova neće biti.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

20:16

Default images

Ipak, status kandidata će doprineti da svetske agencije ne snize kreditni rejting Srbije, što će, kako kažu stručnjaci, mnogo značiti investitorima.

Kandidatura bi Srbiji mogla da donese još ovakvih čekova i bespovratnih sredstava kao što je 25 opština danas dobilo od EU.

Sa kandidaturom Srbija će godišnje na raspolaganju imati za trećinu više iz evropskog budžeta, što je oko 260 miliona evra. Ali, od materijalnog, za nas je veći simbolički značaj kandidature

Mirko Cvetković, premijer Srbije, objašnjava da "kandidatura sama po sebi govori o ugledu zemlje i imace pozitivne efekte koje je vrlo tesko pojedinačno izmeriti, ali je odskočna daska za dalje reforme i dalje aktivnosti koje nam slede u periodu pred nama".

Sa kandidaturom Srbija će imati pravo da učestvuje u svih 26 programa EU i da za 30 odsto više sredstava dobije iz IPA fondova.

Vensan Dežer, šef Kancelarije EU u Beogradu, kaže da je "za Srbiju to put napred ka članstvu u EU i korak ka početku pregovora, što će osetiti ne samo Srbija već i ceo region. Mi želimo da promovišemo zajedništvo, stabilnost i prosperitet u regionu. Kada imate jasan i otvoren evropski put onda imate više investitora koji stvaraju više radnih mesta, dok se trgovinski odnosi unapređuju".



Božidar Đelić, koji je u decembru podneo ostavku na mesto potpredsednika vlade, zbog nedobijanja statusa kandidata, kaže da bi pozitivna odluka iz Brisela dosta značila za privlačenje investitora. Ipak ne treba očekivati da se krupne stvari dese preko noći

"Ne treba očekivati da dodeljivanje statusa kandidata odjedanput omogući da dobijemo mnogo veći iznos, ali sa druge strane videćete da će velike rejting agencije itekako pozdraviti dodeljivanje statusa a to će omogućiti Srbiji da održi svoj rejting što je veoma bitno u ovom momentu", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: