Srbiju će tresti zlatna groznica

U Srbiji najviše nalazišta zlata ima u istočnom delu zemlje, gde se već duže vreme nekoliko svetskih kompanija bavi istraživanjem te rude.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

00:12

Default images

Četiri svetske kompanije i jedna domaća trenutno se bave istraživanjem. Prema rečima stručnjaka za rudarstvo, u Srbiji zlata ima kod Bora, Zaječara, ali i u okolini Raške i Medveđe.

Istraživanje nalazišta zlata jednako je atraktivno kao i potraga za jadaritom, srebrom, olovom i cinkom, a vrednost ležišta na području istočne Srbije premašuje 50 milijardi dolara.

Oko Negotina na planini Deli Jovan istraživanja obavlja kompanija "Orogon gold”, koja bi, ukoliko dođe do značajnih nalazišta u Srbiji, mogla da otvori i rudnik. Kompanija "Balkan eksplorejšen“ traži zlato i obojene metale u okolini Bora, Zaječara i u okolini Raške. Domaća firma Farmakom iz Šapca nije ni slutila da će na jugu zemlje kod Medveđe otkriti veliku zlatnu žicu. Kanadska firma "Avala risorsiz” nedavno je objavila da je pronašla zlato u bušotini na Jasikovu, na Crnom vrhu. Reč je o ležištu od oko 240.000 tona rude, u kojem ima oko 4,4 odsto bakra, čak 14 grama po toni zlata i gotovo 100 grama po toni srebra. Imaju koncesiju za Čoka kurugu i 12 lokacija na zapadnim obroncima planine.

Džastin van der Torn, menadžer istraživanja, kaže za B92 da ne krije zadovoljstvo što su preliminarni rezultati o tome koliko zlata ima na Crnom vrhu veoma ohrabrujući. Bez obzira na to što tačni proračuni o rezervama zlata još nisu gotovi, Van der Torn kaže da će kompanija Avala u ovoj godini nastaviti istraživanja i to sa gotovo dvostruko većim finansijskim ulaganjima.

Ta kompanija će investirati dodatnih 25 miliona dolara kako bi, do sredine godine, okončala geološka istraživanja u okolini Žagubice, u potrazi za zlatom.

"Naš je cilj da izbušimo još najmanje 180.000 metara na istražnim poljima Bigar, Korkan i na kraku Peštar. Veoma smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, pa s pravom očekujemo otvaranje rudnika zlata na ovim prostorima i unapred se radujemo saradnji sa državom Srbijom", kaže Džejms Krombi, predsednik i izvršni direktor..

Predsednika Avale posebno su oduševila inicijalna istraživanja na Bigaru, gde je ustanovljen sadržaj zlata od 1,7 do čak 9,46 grama po toni. Podsetimo, ležišta u kojima ima do dva grama ovog plemenitog metala po toni rude, smatraju se ekonomski isplativim.

Istovremeno, geolozi Rudarsko-topioničarskog basena Bor, analizirajući sadržaj jedne bušotine na mestu zvanom Kriveljski kamen, iz sastava RTB, utvrdili su sadržaj zlata od čak 36,6 grama, te srebra od 170 grama po toni, a Blagoje Spaskovski, generalni direktor borske kompanije, kaže da je u jednom "proslojku“ od tri metra, u istoj bušotini, ustanovljen neverovatan sadržaj zlata - od 165 grama po toni.

"Odmah smo na to mesto dopremili dve garniture i nameravamo da tu izradimo bar 30.000 metara bušotina, kako bismo tačno ustanovili geološke rezerve. Na Kriveljskom kamenu sadržaj bakra na površini iznosi čak 0,45 procenata, što ukazuje na to da na većim dubinama sadržaj crvenog metala u rudi definitivno raste. Inače, mi sada eksploatišemo rudnike koji u sebi imaju najviše 0,25 odsto bakra", naglašava Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: