Češka: Veći PDV, zamrznute penzije

Češka neće moći da konsoliduje javne finansije bez zamrzavanja penzija i povećanja poreza na dodatu vrednost, kaže premijer Češke Petr Nečas.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.02.2012.

14:59

Default images

"Bez priprema povećanja PDV-a i izmene pravila za odlazak u penziju uključujući tu i mogućnost da se na dve, tri godine penzije zamrznu, Češka neće moći", dodao je on.

Ministar finansija Miroslav Kalousek pripremio je za vladu nekoliko mera koje bi pomogle da se naredne godine u državnom budžetu uštedi 1,68 milijarda evra a 2014. godine duplo više.

Povećanje PDV bi prema rečima premijera Nečasa donelo dodatni prihod 720 miliona do 800 miliona evra dok bi se uštede tražile izmenama pravila valorizacije penzija.

"Moguće je da uvedemo jedinstvenu stopu PDV-a od 19 ili 20 odsto s tim da bi bili izuzeti lekovi i knjige. Ukoliko bi se vladajuća koalicija dogovorila da zamrzne penzije, pripremiće i povećanje poreza na prihod za najimućnije. To je solidarnost u celom društvu", rekao je Nečas.

"Te dve radikalne mere na strani prihoda i na strani troškova su ključne", kazao je Nečas, dok je Kalousek dodao da bi "reč bilo o privremenoj meri, toliko dugo koliko bi bile zamrznute penzije".

Mere, koje je Nečas danas nazvao "neophodnim", trebalo bi da pomognu češkoj vladi da smanji budžetski deficit ispod tri odsto sledeće godine, kao i da ga potpuno eliminiše do 2016.

Češka izvozno orijentisana privreda pala je u recesiju prošle godine, dok je u ovoj godini očekuje stagnacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: