SAD naoružavaju svet više od svih

Stokholmski Institut za mir (SIPRI) saopštio je da je kompanija "Lokid Martin", sa sedištem u SAD, bila najveći prodavac oružja u 2010 godini.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2012.

13:55

Default images

Ona je zauzela prvo mesto isporukom naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 35,73 milijarde dolara.

Mirovna istraživačka grupacija objavila je analizu prema kojoj je stopa rasta 100 najvećih proizvođača naoružanja na svetu smanjena jedan odsto u 2010, u poređenju sa prodajom koja je porasla četiri odsto u 2009 i više od 10 procenata u prethodnoj godini.

Američki Lokid je zadržao poziciju najvećeg prodavaca naoružanja, ispred britanskog BAE-sistema i Boinga.

Suzan Džekson, ekspert SIPRI-ja za pitanja industrije naoružanja izjavila je da je povlačenje trupa iz Iraka doprinelo manjem rastu kompanija koje pružaju vojne usluge, kao što su sistemi podrške, obuka i logistika. Ona je naglasila da globalna privredna kriza nije imala značajnije posledice na vojne budžete u 2010.

Prema SIPRI-jevoj listi 10 najvećih prodavaca naoružanja od pre dve godine, britanski BAE-sistem isporučio je vojne opreme u vrednosti od 32,88 milijardi dolara, a američki Boing 31,36 milijardi dolara.

Na četvrtom mestu našla se američka kompanija "Nortrap graman" s prodajom vrednom 28,15 milijardi dolara, a slede takođe američki "Dženeral dajnamik" koji je ispručio naoružanja u vrednosti od 23,94 milijarde dolara.

Na šestom mestu nalazi se Rajteon iz SAD s 22,98 milijardi dolara, zatim, EADS (Evropski konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme) 16,36 milijardi dolara, italijanska Finmekanika 14,41 milijardu, američki "L-3 komunikejšn" sistem 13,07 miliajrdi i "Junajnted Tehnolodžis” takođe iz SAD s 11,41 milijardi dolara prodatog naoružanja i vojne opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: