Grčka ove godine nikad jeftinija

Grčka je prošle godine uspela da redukuje cene od 15 do 30 odsto ne bi li Grčka ostala u trci sa konkurencijom, a ove godine se očekuju još niže cene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

10:58

Default images

To najavljuje generalni sekretar Turističke organizacije Grčke Jorgos Kolecos, koji kaže da su uspeli, uprkos krizi i svemu što se dešavalo, da Grčku učine i dalje mnogo prihvatljivijom turističkom destinacijom u odnosu na neke druge zemlje.

Kolecos kaže da je Grčka već godinama top destinacija za srpske turiste, dodajući da mu je drago što je ta zemlja u jakoj konkurenciji i dalje jedna od omiljenih destinacija turistima iz Srbije. Na pitanje kakva će biti 2012. godina, kaže da će ova godina biti puna izazova.

"Kriza se nastavlja i mislim da je cela industrija u Grčkoj svesna toga i da zbog štrajkova i demonstracija jednostavno mora da spusti cene. Ja sam siguran da ćete i Vi i ostali turisti ove godine moći da nađete još povoljnije cene za letovanje u Grčkoj nego ranije", kaže Kolecos.

"Cene će ove godine biti mnogo pristupačnije, a za taj novac nudimo dobru uslugu i kvalitet. Moj savet svima je da dođu u Grčku i probaju neku drugu destinaciju".

Kolecos kaže da turizam u Grčkoj čini nešto malo manje od 16 odsto od ukupnog BDP-a, a u ovoj industriji radi gotovo 19 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

"Ali kada se uzme u obzir koliko je turizam povezan sa ostalim sektorima u ekonomiji, dođe da na 1 evro zarađen u turizmu dolaze nova dva evra zarađena na nekom drugom mestu. Od turizma Grčka zaradi 35 milijardi evra, tako da se može reći da većina ljudi živi od toga. Naročito na ostrvima, gde se lokalno stanovništvo bavi isključivo time", navodi on.

Kolecos dodaje da Grčka svake godine beleži rast od otprilike 10 odsto, što je više od bilo koje druge evropske zemlje, a Grčku je u 2011. posetilo 16,5 miliona turista. "Prošle godine smo imali najbolju godinu ikad". Grčka, kako je podsetio, nudi jedinstveno i nezaboravno iskustvo, različitost u svakom smislu, od kulturnog, preko religijskog do gastronomskog. "Sve to je neverovatno dobro i to po veoma pristupačnim cenama. Možemo da ponudimo sjajnu grčku kuhinju i gostoljubivost na svakom koraku, jer svaki Grk će da vas tretira kao da ste deo porodice". Turistima su omiljene destinacije u Grčkoj Krit, Mikonos, Rodos, Kos, Kerkina, Santorini, usostalom sva ostrva, a najviše je Nemaca, kojih je prošle godine bilo dva miliona, potom Britanci, njih je bilo otprilike 1,9 miliona, dosta dolaze Poljaci, Francuzi, Skandinavci, Italijani, Rusi i Srbi. "Srbija je negde u top 10", navodi Kolecos.

S tim što naši turisti najviše letuju na severu Grčke, malo manje posećuju ostrva. Zbog blizine, ali i cena.

Grci bi skijali na Kopaoniku

Kolecos kaže da Grci uglavnom letuju u domovini, ali i dodaje da Srbija počinje da se pozicionira na svetskoj turističkoj mapi.

"Ja bih voleo, na primer, da dođem na nekoliko dana na Kopaonik, na skijanje. Mogu da odem i negde drugde, ali zašto ne probati Kopaonik i doći u Srbiju i to po povoljnijim cenama", navodi on.
Prema njegovim rečima, Srbija ima dosta potencijala da se razvije kao destinacija koja bi Grcima bila primamljiva i to na veoma dug period. Zimski centri koji mogu da budu vrlo konkurentni zimskim centrima u nekim drugim zemljama, na primer.

"Imate dobru hranu, vrlo sličnu našoj, slične su nam i navike. Potrebne su samo dobre marketinške kampanje. Prošle godine Srbija i Grčka su na državnom nivou razgovarale o tome da udruže snage i zajednički ponude turistima iz drugih regiona, na primer, turu obilaska pravoslavnih manastira. Tako bi turista nekoliko dana proveo u Srbiji, a nekoliko u Grčkoj. To bi bilo dobro za sve", kaže Kolecos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: