Nemcima "intergalatkički" bonusi

Nemački proizvođači automobila u protekloj poslovnoj godini zabeležili su rekordnu dobit. Od toga će profitirati i radnici na traci i to u rekordnom iznosu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

00:05

Default images

Folksfagen, Porše i drugi proizvođači svojim zaposlenima će u ovoj godini isplatiti "jedinstveno visoke" premije - čak i u petocifrenom iznosu.

Sindikalni lider Jerg Hofman, ujedno i član Nadzornog odbora u Dajmleru i Bošu, potvrdio je da će premije dostići iznos od 10.000 evra i dodaje da će "šlag na torti ove godine ekstremno dobro prijati".

"Premije će neke oboriti s nogu, tako nešto se još nije dogodilo! Naši radnici su zaslužili 'genijalno-intergalaktičke' premije. Rekordnu zaradu nije nam donio sveti Petar", kaže šef Radničkog veća u Poršeu Uve Hick. Euforiju radničkih predstavnika lakše je shvatiti kad bacimo pogled na konkretne brojke. Za 2011. zaposleni Dajmlera dobiće po 4.100 evra, što je najviša ikada zabeležena premija u firmi koja se može pohvaliti titulom "izumitelja automobila".

Ubedljivo najbolje premije mogu da očekuju radnici Audija. Uprava firme i Radničko veće Audija već su pre nekoliko godina reformirali sistem isplate premija. Formula je jednostavna. Od operativnog rezultata poslovanja, a u 2011. on je iznosio preko 1,2 milijarde evra, zaposleni dobivaju deset posto iznosa.

Zahvaljujući rekordnim poslovnim brojkama, rekordnu visinu bi trebalo dostići i premije, najverovatnije će se kretati oko svote od 10.000 po osobi. U 2011. Audijevi radnici u proseku su bili nagrađeni bonusom od 5-6 hiljada evra.

Nemački proizvođači automobila iza sebe su ostavili impresivnu poslovnu godinu. Usred dužničke krize u evrozoni, oni su profitirali od snažnog rasta prodaje u zemljama u razvoju poput Kine - ali i od oporavka na važnom američkom tržištu. Dajmler je zabeležio najbolju poslovnu godinu u svojoj 125 godina dugoj istoriji - sa rekordnim profitom od šest milijardi evra.

I najveći evropski proizvođač Folksvagen se može pohvaliti rekordnom dobiti. Čista zarada VW-a je iznosila čak 15,8 milijardi evra. Uz takve pokazatelje porasli su i apetiti radničke klase. Oni zahtevaju da radnici ubuduće dobiju veći deo kolača, odnosno da premije "probiju" granicu od 10 posto operativne dobiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: