Predsednik SB treba da bude iz SAD

Šef Svetske banke Robert Zelik kaže da bi "pravi" američki kandidat za mesto budućeg predsednika SB bio dobro rešenje i za SAD i za Banku.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.02.2012.

14:44

Default images

On smatra da je u redu da SAD imaju rukovodeću ulogu u nekim globalnim institucijama .

Zelik napominje da Amerikanci nemaju rukovodeći položaj u UN, Svetskoj trgovinskoj organizaciji, MMF-u, niti u regionalnim bankama, prenosi Rojters. U intervjuu datom u Singapuru, Zelig je takođe rekao kako ne smatra da su za Španiju, Italiju i Portugaliju potrebni paketi pomoći, kao što je grčki, kako bi smanjile ogroman teret dugovanja, već su samo nužne reforme za koje je od ključne važnosti podrška Nemačke i drugih vodećih članica EU.

Svetska banka je prošle nedelje pokrenula proces nominacije za izbor Zelikovog naslednika, kome u junu ističe mandat predsednika ove ustanove.

U nekim zemljama članicama ističu da je vreme da na rukovodeći položaj u Svetskoj banci bude izabran neki neamerički kandidat.

Ipak, zasad se kao mogući Zelikovi naslednici najčešće pominju dva američka kandidata - državni sekretar Hilari Klinton i i bivši ekonomski savetnik Bele kuće i nekadašnji ministar finansija SAD Lorens Samers. U Stejt dipartmentu, međutim, insistiraju da Klintonova ne namerava da preuzme tu funkciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: