U SAD kola menjaju svakih 6 godina

Amerikanci voze automobile u proseku oko šest godina zbog usporene privrede i veće izdržljiivosti vozila i kamiona, što je 27 odsto duže nego pre recesije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.02.2012.

13:19

Default images

Istraživanje agencije “Polk” je potvrdilo da je produžena prosečna dužina vlasništva na novim automobilima i kamionima od kada je "Polk" započeo analizu 2001 godine, pošto je pokrenuta studija o registraciji vozila u SAD, prenele su agencije.

Studija je pokazala da je prosečna dužina vlasništva kola u trećem tromesečju 2011 bila 71,4 mesec, u odnosu na 66,7 meseci u prvom tromesečju prošle godine. Pre pada prodaje, koji je započeo u trećem tromesecjcu 2008, vlasnici novih vozila držali su u proseku oko 56 meseci. Prodaja putničih automobila smanjena je na 10,4 miliona u 2009 godini, nakon što se isporuka kretala iznad 16 miliona jedinica u periodu od oko jedne decenije.

U SAD u 2010 godini prodato 11,6 miliona kola, a minule godine 12,8 miliona. Analitičari "Polka" procenjuju da se američka prodaja na 16 miliona vozila neće vratiti pre 2015. godine.

Duže prosečno vlasništvo moglo bi se pripisati manjim izdvajanjima u periodu privredne nezvesnosti i sve veće stope nezaposlenosti, kada dolazi do uzdržavanja od kupovine skupe robe, u koju spadaju i automobili.

Početkom ove godine, "Polk" je utvrdio da je prosečna starost 240,5 miliona automobila i kamiona registrovanih u SAD bila 10,8 godina, 10 odsto starija nego u 2007.

Nova studija takođe je pokazala da kupci korišćenih vozila drže kola oko 50 meseci u odnosu na 40 meseci u 2008. Mark Seng, analitičar "Polka", kaže da stara vozila na američkim putevima predstavljaju veliko iskušenje za industriju koja mora da isporučuje rezervne delove.

Većina autokompanija i glavne američke grupe dilera gledaju na stare automobile i kamione kao na mogućnost podsticanja tražnje koja će se povećati budući da će kupci biti prinudjeni da zamene njihova vozila kada bude vraćeno poverenje potrošača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: