Upravi male plate, prete štrajkom

Sindikat uprave Srbije će 27. februara početi generalni štrajk ako Vlada ne izmeni uredbu kojom su smanjene plate većini zaposlenih u lokalnoj upravi.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

17:43

Default images

Predsednik sindikata Njegoš Potežica je rekao da će zbog vladine uredbe, od 30. januara, najslabije plaćeni radnici uprave primati manje od minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, uredbom se smanjuje plata radnicima bez kvalifikacija i onima sa srednjom stručnom spremom.

Prema podacima sindikata, najslabije plaćeni zarađivaće tek nešto više od 16.000 dinara mesečno, što je manje i od obavezne minimalne zarade.

"Zahtevamo od Vlade da zbog smanjenja zarada izmeni uredbu ili da je stavi van snage", rekao je Potežica i istakao da će u protivnom sindikat u lokalnim upravama početi generalni štrajk, 27. februara.

Potežica je rekao i da u lokalnoj upravi u Srbiji radi 22.000 ljudi, a da je u državnim organima zaposleno još njih 28.600.

Milena Čipak iz Sindikata uprave je rekla da je najnovijom uredbom Vlade Srbije plata nekvalifikovanog radnika smanjena za 1.746 dinara, a kvalifikovanog radnika za 2.491 dinar.

Čipak je ukazala da je zbog toga ugrožena egzistencija najslabije plaćenih radnika u lokalnim upravama. Kao jedan od problema navela je i to što je Vlada Srbije svojom uredbom o platama stvorila razlike među zaposlenima u gradskim i opštinskim organima.

"Tražimo jedinstveni koeficijent za sve na teritoriji Srbije i ukidanje razlike između opština i gradova", rekla je ona i dodala da je zbog vladine uredbe stvorena haotična situacija u vezi sa isplatom zarada u lokalnoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: