Konuzin: Srbija najvažniji partner

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin kaže da Rusija u Srbiji vidi jednog od najvažnijih ekonomskih partnera na Balkanu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.02.2012.

16:20

Default images

"Zadovoljstvo čini i tendencija ka većoj izbalansiranost trgovine - pri rastu ruskog izvoza za pet odsto, izvoz srpskih prozvoda se povećao za 50 odsto", naveo je Konuzin.

Najvažniji pravac saradnje Srbije i Rusije jeste i biće energetika, a jedan od najperspektivnijih oblasti saradnje u budućnosti je poljoprivreda, rekao je on.

On je istakao da je na prvom mestu saradnja Rusije i Srbije u energetici i da su u toku pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok, koji će imati tranzit preko Srbije i koji bi trebalo da bude završen 2015. godine. Prema njegovim rečima, od 40,6 milijardi dinara prihoda koliko je kompanija NIS ostvarila u 2011. godini, 34,4 milijarde je investirala u unapređenje proizvodnje, a u sledećoj godini planira još veće investicije.

Konuzin je najavio i rusku pomoć u modernizaciji Železnice u Srbiji, ističući da je odobren kredit od 800 miliona dolara, ali da već tri godine postoji problem oko sprovođenja tog kredita.

"Dve i po godine srpska strana ne može da započne realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara, jer studija izvodljivosti još njie gotova, a više od godinu dana osiguravajuća kompanija SOGAZ čeka na izdavanje dozvola na rad. To stanje treba ispraviti", naveo je on.

Konuzin kaže i da "kroz nekoliko nedelja trebalo bi da se sastanu predstavnici ruskog i srpskog ministarstva finansija koji će se baviti realizacijom kredita za srpsku Železnicu".

On je ocenio da je Rusija otvorena za saradnju sa Srbijom, ali da u Srbiji treba poboljšati investicionu klimu i ukloniti administrativne prepreke.

Uzimajući u obzir veličinu ruskog tržišta i visok kvalitet srpskih poljoprivrednih prozvoda otvaraju se velike mogućnosti, poručio je Konuzin i pozvao srpske preduzetnike da se aktivno uključe u osvajanje tržista u Rusiji.

Neophodno je stvaranje udruženja prozvođača i prevoznika koji bi nastupili na ruskom tržištu, kao što je neophodno poboljšati investicionu klimu u Srbiji, rekao je Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: