Cvetković: Nismo ništa krili od MMF

Premijer Mirko Cvetković kaže da razgovori Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom nisu propali niti doživeli krah, kao što je stvoren utisak u delu javnosti.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

13:34

Default images

Cvetković je istakao da će troškovi budžeta u ovoj godini biti u skladu sa dogovorom sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

U polučasovnom izlaganju na sednici odbora Skupštine Srbije za finansije, Cvetković je istakao da su odnosi vlade i MMF dobri, da se stalno razvijaju i da će saradnja biti nastavljena, iako postoje određene neusaglašenosti oko pojedinih stavki u budžetu. Premijer je precizirao da će saradnja biti nastavljena preko kancelarije MMF u Beogradu, kao i nove misije koja bi trebalo da dođe sredinom godine ili "kada se za to stvore uslovi".

Cvetković je izjavio da je apsolutno netačno da su razgovori sa MMF-om propali jer cilj dolaska predstavnika te institucije u Beograd nije bila revizija aranžmana već da se vidi kako je završena 2011. i kakva su tekuća kretanja u 2012.

Ističući da je stvoren pogrešan utisak da će vlada u ovoj godini trošiti neograničeno, zbog toga što su pregovori navodno propadali, on je dodao da će se ona, u pogledu trošenja sredstava iz budžeta, držati dogovora.

Netačno je da je vlada pri usvajanju budžeta sakrila od MMF i Skupštine Srbije neke podatke, rekao je premijer i istakao da je ona, naprotiv, do zadnjeg trenutka bila u komunikaciji sa MMF-om, koji je bio svestan različitih mišljenja o pojedinim stavkama budžeta.

On je podsetio da je MMF smanjio procenu prognoze rasta za Srbiju u ovoj godini na 0,5 odsto zbog čega je ta institucija zabrinuta kako će to uticati na prilive u budžet i kada MMF govori o rebalansu ima u vidu tu činjenicu, a ne tri sporne stavke.

Cvetković je naveo i da se vlada dogovorila sa MMF-om da se kvartalno drži budžetskog deficita - "ako se držite deficita kao apsolutne cifre time se vrši kompenzacija za evenutualne nedostajuće prihode kao posledica smanjenog rasta".

Sednica odbora za finansije, čija su tema efekti odlaganja revizije aranžmana sa MMF-om, zakazana je na zahtev poslanika LDP Bojana Đurića. Pored premijera, sednici su prisustvovali guverner NBS Dejan Šoškić, državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić, predsednik fiskalnog saveta Pavle Petrović, članovi tog saveta.

Šoškić: Bez MMF-a raste rizik i kamate

Guverner NBS Dejan Šoškić je rekao da se mora učiniti sve da se to mišljenje dobije već sredinom godine.

Šoškić je istakao da je aranžman sa MMF-om veoma važan, imajući u vidu trenutne okolnosti na međunarodnom tržištu i izazivanje dodatnih rizika.

Prema njegovim rečima, moguće je pogoršanje procene rizičnosti ulaganja u našu zemlju, a ako ona raste, rastu kamatne stope i cena finasiranja javnog duga, a smanjuju se i ulaganja.

Guverner je naveo da je aranžman Srbije sa MMF-om potvrda da je zemlja na pragu održivog razvoja, da je fiskalno odgovorna i da neće doći u situaciju da ne može da izmiruje svoje obaveze.
Šoškić je ukazao da je 2012. godina važna u pogledu ekonomskih aktivnosti, ali i zbog načina na koji će i međunarodne institucije tretirati zemlju poput naše.

NBS je baš usled toga bila "konzervativna" kada je saopštila procenu o očekivanom privrednom rastu, rekao je Šoškić i ukazao da je realno očekivati da sa padom ekonomske aktivnosti, padnu i prihodi, a sa druge strane da javni dug pređe limit od 45 odsto BDP-a.

Čelnik NBS je predočio da nije dobro da "zemlja bude na toj ivici", pa je zbog toga smatra da je Srbiji potrebna ozbiljna analiza situacije i priprema za različite scenarije u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: