Dug u crvenom, stiže i do 55 % BDP?

Fiskalni savet ocenjuje da će javni dug Srbije na kraju ove godine biti oko 51 odsto BDP-a, ali da postoje rizici da bude i veći i dostigne i 55 odsto.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

12:59

Default images

Iz Fiskalnog saveta poručuju da je na kraju 2011. godine javni dug Srbije iznosio 46,4 odsto BDP-a, što je iznad zakonske granice od 45 odsto.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je juče da je javni dug premašio zakonsku granicu i da smatra da država više ne bi smela da se zadužuje.

Kako je istaknuto, u 2011. godini narušeno je fiskalno pravilo o visini javnog duga,što je za javne finansije najopasnije, i nije u potpunosti ispoštovano pravilo o deficitu. Ne samo da je prekoračena zakonska granica od 45 odsto BDP-a, već će javni dug nastaviti da raste i u srednjem roku ukoliko se ne donesu mere fiskalne konsolidacije, navodi se u saopšatenju FS i dodaje da je ispoštovano posebno pravilo o indeksaciji penzija i zarada.

Prema podacima Ministarstva finansija, javni dug je na kraju decembra dostigao 45,1 odsto BDP-a. Na to treba dodati i negarantovani dug lokalne samouprave od 1,4 odsto BDP-a, pa je ukupna visina iznosila 46,4 odsto BDP-a, a stvarna je verovatno još viša, budući da postoje nagomilane docnje pojedinih budžetskih korisnika.

Budući da će i za vraćanje tih docnji biti potrebno zaduživanje, stvarni javni dug je već na kraju 2011. godine verovatno premašio 47 odsto BDP-a, objašnjeno je u saopštenju.

I guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je naveo da Srbija ne bi smela više da povećava javni dug, koji je već premašio 45 odsto BDP-a.

Analiza ukazuje da će on nastaviti da raste, pa bi i uz smanjenje fiskalnog deficita u srednjem roku dostigao nivo od oko 55 odsto BDP-a, što bi sa pristizanjem obaveza po osnovu restitucije, u 2015. verovatno premašilo čak i mastriški kriterijum od 60 odsto BDP-a, pa njegovo smanjene neće biti moguće pre 2016. godine.

FS je ocenio da pravilo o visini deficita nije u potpunosti ispoštovano budući da je deficit opšte države bio neznatno viši od planiranog (za pet milijardi dinara), pa je iznosio 4,7 umesto 4,5 odsto BDP. Do blagog prekoračenja došlo je zbog manjeg priliva javnih prihoda od planiranog, a ne usled povećanja ukupnih javnih rashoda.

Deficitom stiže i pre nove vlade

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je moguće da se problem sa finansiranjem budžetskog deficita pojavi i pre nego što se formira nova vlada.
Petrović je podsetio da je Fiskalni savet, analizirajući prihode u budžetu, još u decembru prošle godine došao do zaključka da će se, zbog smanjenja privrednog rasta, pojaviti "jaz" od 35 milijardi dinara u 2012. godini, što predstavlja jedan odsto BDP-a.

"Za prvu polovinu godine nedostajaće, verovatno, polovina tog iznosa", precizirao je Petrović i istakao da, zato, već sada treba razmisljati kako smanjiti javnu potrošnju i nepotrebne troškove.

Predsednik Fiskalnog saveta kazao je i da "čak ako budemo ispoštovali da nivo deficita ne premaši 152 milijarde dinara, javni dug će najverovatnije dostići 51 odsto BDP do kraja 2012".

Tu se, kako je istakao, ne bi zaustavio, već bi nastavio da raste, pa bi do 2015. godine dostigao 60 odsto BDP-a, jer bi mu se izmedju ostalog dodale i obaveze po osnovu restitucije, što je negde oko 4,5 odsto BDP-a, a što je neprihvatljivo sa stanovišta očuvanja fiskalne stabilnosti zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: