Vojni penzioneri po rešenje u BG

Vojni penzioneri će ubuduće penzije dobijati jednokratno i to oko šestog u mesecu za prethodni mesec, kaže finansijski direktor Fonda PIO Ivan Mimić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

12:44

Default images

On je naglasio da budući vojni penzioneri, bez obzira da li su iz Beograda ili unutrašnjosti, prva rešenja za odlazak u penziju mogu dobiti jedino u Nemanjinoj 30, gde je sedište Ministarstva odbrane.

Mimić je za najnoviji broj "Glasa osiguranika" objasnio da je njihov poslodavac Ministarstvo odbrane, sa sedištem u Beogradu, tako da svi oni pravo na penziju mogu da ostvare samo u filijali u glavnom gradu. On je naveo da je termin isplate zadržan, jer je to bio datum kada su vojni penzioneri, po ranijem sistemu primali prvi deo svojih penzija do Nove godine.

"Kada je reč o korisnicima, dakle o onima koji su već u penziji a treba da ostvare neko pravo kao što su tuđa nega i pomoć, porodična penzija, telesno oštećenje... za rešavanje njihovih zahteva nadležne su filijale Fonda PIO prema mestu prebivališta, kojima ubuduće treba takve zahteve i da podnose", rekao je Mimić.

Ono što najviše zanima vojne penzionera svakako je pitanje duga nastalog 2004. od 2007. godine, a čija isplata još nije generalno rešena.

Veliki broj penzionera je još tada odlučio da preko suda ostvari svoja prava, neki od tih postupaka su u procesu rešavanja, tako da sudovi donesu na dan oko 40 pravosnažnih rešenja, a novac, otprilike oko deset miliona dinara dnevno se isplaćuje sa računa Fonda PIO.

Ovaj problem, kako očekuju nadležni u tom fondu, biće rešen kada Skupština Srbije usvoji zakon kojim će ovo dugovanje biti pretvoreno u javni dug i isplaćeno svima u tri rate sa pripadajućom kamatom.

Na isplatu javnog duga imaće pravo i vojni penzioneri koji nisu podneli tužbu sudu, kao i članovi porodica, odnosno naslednici onih korisnika koji su u međuvremenu preminuli. Mimić je istakao da, kada se radi o ostalim pravima iz penzijsko-invalidskog osiguranja ima određenih razlika u njihovom ostvarivanju kada su vojni penzioneri u pitanju.

Pravo na isplatu naknade pogrebnih troškova, na primer, različito je za članove porodica onih koji su preminuli pre 1. januara 2012. godine i posle tog datuma, pa tako članovima porodica preminulih korisnika vojnih penzija od 1. januara ove godine isplatu pogrebnih troškova obavlja Fond PIO u visini naknade koja se isplaćuje korisnicima penzija iz osigurnaja zaposlenih.

Članovi porodica onih koji su umrli zaključno sa 31. decembrom prošle godine za isplatu naknade treba da se obrate na staru adresu, u Krunskoj 13, u Beogradu, a ukoliko zahteve budu predali filijalama Fonda PIO, oni će takodje biti tamo prosledjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: