Brazil, najotporniji na šokove

Zemlje BRIK više nisu otporne na svetske potrese, uprkos njihovom snažnom ekonomskom rastu u prethodne četiri godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

09:41

Default images

Konsultantska kompanija "Maplecroft" je u Atlasu globalnih rizika, gde se ističu potencijalno destabilizujući faktori ključnih ekonomija sveta, upozorila da su Brazil, Rusija, Indija i Kina sada osetljivije na moguće šokove nego ranijih godina, prenela je agencija Rojters.

"Nada u svetski ekonomski oporavak nije napustila zemlje BRIK, investitore i kompanije koje očekuju novi privredni uspon, dok visokorizična tržišta moraju da strahuju zbog ograničenih mogućnosti da se suprotstave globalnim rizicima", ističe se u izveštaju.

Upravljanje i reforme u pojedinim zemljama BRIK kaskaju za ekonomskim rastom i čine ih osetljivim na moguće rizike, kao što su terorizam ili klimatske promene.

Prema izveštaju, Indija i Rusija su među 41 zemljom okvalifikovanim kao "visokorizične", a među rizicima se navode loše upravljanje, sistemska korupcija i terorizam.

Kina, koja je takođe suočena sa problemima bezbednosti, ipak je u klasifikaciji "srednjeg rizika", zahvaljujući tome što su socijalni ili politički prevrati na nacionalnom nivou malo verovatni.

Brazil, takođe na listi zemalja sa "srednjim rizikom", smatra se najmanje osetljivim na globalne rizike među zemljama BRIK, delimično zbog stabilnosti svoje političke strukture i čvrstog upravljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: