Najveći dobitnici - ulagači u zlato

Četiri od petnaest investicionih fondova koji posluju u Srbiji, u januaru je zabeležilo pad vrednosti investicionih jedinica.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2012.

09:36

Default images

Na dan 31. januar 2012. godine imovina svih otvorenih investicionih fondova bila je 1,62 milijardi dinara.

Pobednik meseca je balansirani investicioni fond "Ilirika Gold" sa rastom od 7,37 odsto, dok za njim sledi "Triumf Balans" koji je porastao za 3,5 odsto, objavljeno je na sajtu gdeinvestirati.com

U plusu su, takođe i fondovi koji, pre svega, ulažu i na inostranim tržištima kapitala.

Najbolje su prošli ulagači u "Ilirika Gold" sa rastom od 7,37 odsto, zatim u fond "Ilirika Global" čija je investiciona jedinica u januaru porasla za 2,75 odsto, sledi zatim "Rajfajzen Vold sa rastom od 2,45 odsto i "Kombank Infond" sa rastom od 1,35 odsto.

Najveći minus ostvarili su fondovi koji uglavnom ulažu na domaće tržište "Delta Dinamik, pad od 1,23 odsto, "Fima ProAktiv", sa padom od 0,92 odsto i "Triumf" sa padom od 0.63 odsto.

Posle višemesečnog perioda rasta cene zlata, podaci sa svetskih berzi pokazuju da dolazi do njegovog blagog pojeftinjenja.

Cena zlata za isporuke u aprilu je na njujorškoj berzi Comex pojeftinila za 0,1 odsto - na 1.725,9 dolara za finu uncu.

Inače, cena ovog plemenitog metala u prošloj godini porasla je za deset odsto, jer se ulaganje u zlato pokazalo dobra alternativa nestabilnim valutama i ozbiljnim kolebanjima cena akcija kompanija na berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: