Monti: Dosta jedan drakonski paket

Italijanski premijer Marijo Monti izjavio je da Italiji neće biti potreban još jedan paket mera štednje, bez obzira da li će potrajati recesija u toj zemlji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.02.2012.

14:34

Default images

"Ako recesija potraje, ako se situacija u privredi ne popravi...ne, neće biti potreban novi plan štednje, jer su neohodne marže već uključene" u poslednji drakonski plan štednje koji je parlament usvojio u decembru, izjavio je Monti obraćajući se finansijskim stručnjacima u zgradi milanske Berze.

Taj plan bi trebalo da donese Italiji uštedu od 20 milijardi dolara i obezbedi zemlji da postigne cilj i održi budžetsku ravnotežu 2013. godine.

"Bili smo obazrivi", rekao je Monti dodajući da su u usvojenom planu mera stope zaduživanja "vrlo visoke", dok su se one u međuvremenu smanjile.

Pod pritiskom oštrih mera štednje koje je počela da uvodi od 2010, Italija je krajem prošle godine ušla u recesiju - BDP je u poslednjem kvartalu pao za 0,7 odsto, dok je u prethodnom kvartalu pao za 0,2 odsto.

Vlada je za ovu godinu iznela procenu da će BDP pasti za još 0,4 odsto, dok je centralna Banka Italije veći pesimista i procenjuje da će BDP pasti za 1,2 do 1,5 odsto.

Pad porudžbina od 4,3 %

Industrijske porudžbine u Italiji u decembru su porasle za 5,5 odsto nakon novembarskog rasta od samo 0,1 odsto, iako su na godišnjem nivou zabeležile pad od 4,3 odsto, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci italijanskog zavoda za statistiku Istat.

Domaće porudžbine su porasle za 5,8 odsto, dok su inostrane porudžbine porasle za 5,1 odsto u periodu između novembra i decembra, uprkos seriji mera štednje u Italiji i slabljenju tržišta evrozone, što se negativno odrazilo na izglede privrednog rasta ove zemlje, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Transportni sektor, koji obuhvata tržište automobila, zabeležio je pad od 25,6 odsto tokom godine, dok su porudžbine mašinskih alata porasle za 15,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: