Kanada - dobro mesto za život i rad

Pod pristojnim životom u Kanadi podrazumevaju se bar dva godišnja odmora na karipskoj destinaciji, tri automobila po porodici i kuća od 300-injak kvadrata.

Izvor: danas.hr

Nedelja, 19.02.2012.

16:20

Default images

Na pitanje što to Kanadu čini, uslovno rečeno, dobrim emstom za život, Lana Marković koja već godinu dana živi u toj zemlji, pomalo je iznenadila time što je izdvojila ljubaznost kojom Kanada zrači.

''Možda je veštački, možda samo da se proda i zaradi, ali činjenica je da ti barem malo ulepša dan, i za razliku od Hrvatske, uštedi koji živac. Često kažem da mi se nivo stresa smanjio za 80 odsto otkad sam se preselila ovde'', otkrila je Lana za Dnevnik.hr. Dodaje kako joj je trebalo neko vreme da se privikne na šefa koji kaže ''hvala'' i ''dobro obavljen posao'' nakon svakog posla kao i na činjenicu da joj se nadređeni zahvaljuju zbog ostanka nakon radnog vremena. Takođe, nepojmljivo joj je da plata kasni, a kamoli da uopšte ne dođe.

''Da bi se u Kanadi živelo pristojno ne treba raditi danonoćno. Pod pristojnim smatram 40-ak radnih sati sedmično, barem dva godišnja odmora na nekoj karipskoj destinaciji, mogućnost školovanja dece, plaćanje njihovih treninga hokeja, posedovanje tri automobila po porodici i kuće od 300-injak kvadrata. Svako ko radi moći će da se pobrine za sebe i svoju porodicu'', rekla je Lana.

U Kanadi je, kaže, bitno da je čovek marljiv, uporan i da želi da uči i zato nije bitno da se fakultet završi što pre, već je bitno da se dobije i neko praktično znanje koje je češće od veće pomoći pri zapošljavanju.

Dodaje kako je u Kanadi vidljiva još jedna razlika u mentalitetu - nikoga nije sramota da radi bilo šta, jer, svaki rad se ceni. Lana je istakla da s normalnim radnim uslovima Kanađanima ostane dovoljno vremena za volontiranje, što je tamo vrlo uobičajeno.

''Ipak, da ne bi ispalo da je u Kanadi sve tako sjajno, moram spomenuti i nekoliko 'mana'. Jedna od njih je preterani konzumerizam, tipičan za Severnu Ameriku. Ljudi valjda ne znaju što će s novcem pa onda kupuju stvari koje im nisu potrebne. Tako se dogodi da na kraju nedelje bacaju hranu koju nisu pojeli ili menjaju nameštaj koji nije istrošen samo da bi se obnovio. Druga stvar na koju se nikako ne mogu navići su klubovi koji se zatvaraju u 2 ujutro, barem u Alberti. Nema do zagrebačkog noćnog života, koliko god se činio monotonim'', otkrila je Lana za Dnevnik.hr.

''Kanada je vrlo liberalna zemlja i za razliku od SAD-a, ovde se ne pokušava 'kanadizirati' svaki došljak, već se promoviše raznolikost. Za ljude poput mene, koji se osećaju kao državljani sveta, savršeno je mesto jer omogućava očuvanje vlastitih običaja dok se uče i prihvataju oni tuđi, što vodi većoj liberalnosti i trpeljivosti'', poručila je za kraj mlada Hrvatica iz Kanade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: