Zašto se ajfon proizvodi u Kini?

Devedesetih je Epl bila firma koja se dičila domaćom proizvodnjom, danas to više nije moguće.

Izvor: B92

Subota, 18.02.2012.

16:23

Default images

Sve je počelo jednostavnim pitanjem koje je pokojnom Stivu Džobsu postavio američki predsednik Barak Obama -'' Šta bi se trebalo da se desi da se ajfon proizvodi u Americi?''

Džobs je kratkim odgovorom načeo mnogo širu temu - savremene probleme američkog privrede:'' Ti se poslovi nikada neće vratiti kući''. Evo četiri razloga zašto'' Made in the USA'' više nikada neće krasiti Epl proizvode kako ih opisuje Henri Blodžet za Biznis Insajder:

1. Većina delova za ajfon i ajped se proizvode u Kini, tako da ne bi imalo smisla sastavljati ih na drugom kraju sveta i tako narušavati efikasan lanac proizvodnje. To bi takođe nepovoljno uticalo na fleksibilnost proizvodnje, odnosno na mogućnost jednostavne zamene dobavljača istih delova.

2. Fabrike u Kini su danas mnogo veće i efikasnije od onih u Sjedinjenim Američkim Državama. Postavljene su tako da mogu otpuštati i nanovo zapošljavati hiljade'' dok kažeš keks''. Zaposleni žive u spavaonicama uz fabrike i time moraju biti dostupni u svakom trenu.

3. U Kini danas postoji značajno veći broj kvalifikovanih inženjera nego u SAD-u, oni su sposobni graditi složene mašine, ali nemaju stepen'' službenog'' obrazovanja koji zahteva veću platu.

4. Radna snaga u Kini je štedljivija i'' gladnija'' posla od one u SAD-u.

Nema smisla praviti se da cena proizvodnje koja povoljno utiče na profit Epla ne igra ulogu.

Dugotrajne posledice su nestanak srednje klase u Americi što uništava privredu i onemogućava stvaranje proizvodnog ekosistema na sopstvenom tlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: