"Tarifa SOKOJ-a ugrožava medije"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) navodi da bi tarifa SOKOJ-a za autorska prava mogla da ugrozi opstanak medija u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

17:26

Default images

U ANEM-u objašnjavaju da se to odnosi prvenstveno na najmanje i ekonomski najslabije lokalne medije jer znači višestruko povećanje minimalne naknade koju oni plaćaju.

ANEM protestuje zbog odluke Upravnog suda da odbaci tužbu kojom je zatraženo poništavanje odluke na osnovu koje je uvedena za elektronske medije "krajnje nepovoljna" tarifa SOKOJ-a za autorska prava.

Asocijacija je protiv Komisije za autorska i srodna prava podnela tužbu kojom je tražila da se preispita i poništi mišljenje Komisije na osnovu kojeg je stupila na snagu nova tarifa SOKOJ-a, precizira se u saopštenju koje je potpisao predsednik ANEM-a Saša Mirković.

"ANEM ne može da prihvati odluku Upravnog suda da ne dozvoli da se ovakva tarifa preispita u sudskom postupku i nastaviće da traži način koji će dovesti do njenog ukidanja i do toga da u Srbiji zavlada pravo, a ne 'uglavnom opšteprihvaćeni standardi' koje niko nije ni dokazao ni dokumentovao, a koji volšebno uvek dovode do gušenja onih najslabijih i najranjivijih u medijskoj zajednici", naveo je Mirković.

Mirković je podsetio da Komisija nije uvažila argumente ANEM-a i da je podržala predlog SOKOJ-a, a Upravni sud je tužbu ANEM-a odbacio kao nedozvoljenu.

"Na taj način radio i televizijskim emiterima u Srbiji uskraćena je zaštita od jednog krajnje netransparentnog i arbitrarnog postupka u kojem ANEM-u čak nije bio ni dostavljen poslednji SOKOJ-ev predlog tarife", naveo je Mirković.

Predsednik ANEM-a je istakao da je Komisija poverovala "ničim dokumentovanoj tvrdnji" SOKOJ-a da je tarifa doneta u skladu sa standardima koji su, kako se navodi u obrazloženju mišljenja, "uglavnom opšteprihvaćeni u svetu i zasnivaju se na principima i preporukama Svetske organizacije za elektualnu svojinu CISAC-a".

"Sada ti 'uglavnom opšteprihvaćeni standardi' prete da ugroze opstanak posebno najmanjih, ekonomski najslabijih i najranjivijih lokalnih medija, budući da nova tarifa podrazumeva višestruko povećanje minimalne naknade koju oni plaćaju", naveo je Mirković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: