Država ne da Komercijalnu banku

Vlada Srbije odlučna je da ostane pojedinačno najveći akcionar Komercijalne banke, pa će izvršiti dokapitalizaciju banke u iznosu od 110,5 miliona evra.

Izvor: Novosti

Petak, 27.01.2012.

09:24

Default images

Ukoliko to ne uradi, partner u vlasništvu ove banke, Evropska banka za obnovu i razvoj, postaje i njen većinski akcionar.

U Vladi Srbije kažu da nije racionalno da država, za sada, ne zadrži vlasništvo Komercijalne banke, ali je planirano da do kraja 2015. godine država u ovoj banci proda svoj udeo. U slučaju da država ne iskoristi svoje pravo na dokapitalizaciju, EBRD bi imala 51,64 odsto vlasništva.

Sa ovom dokapitalizacijom, banka jača i zadržava vodeću poziciju. Kada je u pitanju dilema da li država treba da ima većinsko učešće u bankama, postoji dosta kontroverzi.

Privatizacija državne banke suprotna je interesima svake zemlje, pa i Srbije, pa bi naša vlada trebalo da se ogluši o pritiske MMF-a da mora da preda Komercijalnu banku stranim vlasnicima, upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci naglašavaju da bi Srbija morala da ima barem jednu komercijalnu i jednu investicionu banku u svom vlasništvu. Ekonomista Zoran Popov smatra da je prodaja banke suprotna interesima države.

"Primetan je pritisak MMF-a da Srbija privatizuje ovu banku. Da sam na mestu države, potpuno bih se oglušio na to što kaže MMF. Svaka bi država trebalo da ima svoju banku, kako bi mogla da vodi investicionu politiku i ima udela u bankarskom sistemu, a ne da zavisi od diktata inostranih banaka" , objašnjava Popov.
Njegov stav deli i direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac.

"Uvek je bolje kupovati. Lepo naš narod kaže: srećan kupuje, nesrećan prodaje."

Finansijski stručnjak Branislav Ćosić takođe ističe da je pogrešno da u ovakvoj ekonomskoj situaciji država izađe iz svih banaka u kojima ima udeo.

Ipak, ima i drugačijih mišljenja. Tako profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov smatra da nema potrebe da država ima udela u bankama.

"Ne vidim koji bi tu bio cilj države. Sasvim je prirodno da se banke prepuste privatnom sektoru. Srbija već ima negativno iskustvo sa svojim bankama, što je primer da ne treba da se meša" , kaže Gligorov.

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić je još pre četiri godine smatrao da titular banke ne može da bude država već mora da postoji privatni vlasnik.

Sadašnji guverner Dejan Šoškić je mišljenja da je dobro da postoje banke koje se ponašaju nezavisno od događaja na svetskom finansijskom tržištu odnosno koje imaju veće učešće domaće vlasničke komponente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: