Parole o zapošljavanju hit kampanje

Dok DS u kampanju za predstojeće izbore oprezno ulazi s pričom o očuvanju već postojećih radnih mesta, SNS optimistično obećava otvaranje novih.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

00:16

Default images

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ovih dana je poručio da će prioritet njegove stranke, ako dođe na vlast, biti otvaranje novih radnih mesta i da će u tom cilju, između ostalog, otvoriti kancelarije za brzi odgovor potencijalnim investitorima.

"Buduća vlada, ali i lokalne samouprave, moraće pre svega da vode računa o stvaranju ambijenta za zapošljavanje ljudi i to će biti naš prioritetni cilj“, kazao je Vučić i obrazložio da će pomenute kancelarije u najkraćem roku, od 30 do 60 dana, morati da pruži sve odgovore potencijalnim investitorima, a ne da se investicije odlažu jer opštinski, gradski ili republički čelnici žele da dobiju neku proviziju. Ipak, imaju naprednjaci i grandioznije ideje. Njihov lider Tomislav Nikolić izjavio je više puta da će, ako pobedi na izborima, država uz pomoć stranih investitora uložiti i do 100 milijardi evra u dva ogromna projekta - industrijsku zonu od Novog Sada do Beograda i u plovni put kroz Srbiju ka Egejskom moru.

Namera je, kaže on, "ostvarenje 70 godina dugog sna“ da brodovi koji saobraćaju Rajnom, Majnom i Dunavom, skrate putovanje kroz Moravu, Vardar i Egejsko more, kao i da Srbija dobije sedam hidroelektrana, uz navodnjavanje velikog dela Pomoravlja.

Poučeni iskustvom sa (sopstvenim) neispunjenim obećanjima iz kampanja za predsedničke i parlamentarne izbore 2008. o otvaranju na stotine hiljada radnih mesta, demokrate sada govore pre svega o „očuvanju postojećih radnih mesta“.

Prema podacima Istinomera, tokom predsedničke kampanje pre četiri godine Boris Tadić je obećavao 500.000 novih radnih mesta, a pred parlamentarne izbore, koji mesec kasnije, govorio je o poslu za 200.000 ljudi. Do ostvarenja tog plana nije došlo. Što svetske kriza, što lokalna nesposobnost, doveli su do povećanja nezaposlenosti.

Ekonomista Danilo Šuković upozorava da su predizborne političke parole SNS o novim radnim mestima čista demagogija. "Nezaposlenost je problem i u mnogo razvijenijim državama od Srbije, a kod nas je višestruko složenije. Ipak, takve parole prijemčive su javnosti i stranke ih se i dalje drže“, smatra Šuković.

"Ne verujem da će investitor doći u Srbiju samo zato što će biti otvorena neka nova kancelarija. Ministar Dinkić je svojevremeno imao ekonomske diplomate svuda po svetu, pa ne vidim da je time rešen ijedan problem, dodaje on.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović, na pitanje koliko je realna priča o otvaranju novih radih mesta, kada i sama vlast u kampanju ulazi nudeći građanima "niska očekivanja“, kaže da bi to bilo realno ako bismo imali hrabriju državu, "što se neće dogoditi ako naprednjaci osvoje vlast“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: