Beška: 5,6 mlrd. dinara, umesto 2,9

Putevi Srbije i austrijska Alpina potpisali su memorandum kojim je usaglašena cena novoizgrađenog mosta preko Dunava kod Beške od 5,64 milijarde dinara.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.01.2012.

00:58

Default images

Slavoljub Tubić, pomoćnik generalnog direktora Javnog preduzeća Putevi Srbije, kaže da su usaglašene 42 od ukupno 43 stavke u pregovorima o usaglašavanju cene.

On je kazao da je još preostalo da se dogovore o tome da li je bilo opravdano produženje roka izgradnje mosta, na osnovu čega će Alpina pokušati da traži dodatni novac.

Tubić je rekao da je osnovnim ugovorom o izgradnji mosta iz 2006. godine, bila predviđena cena od 2,9 milijarde dinara i da im je do sada isplaćeno oko 43 miliona evra.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić je ranije rekao da je razlika u ceni mosta nastala, jer je taj objekat građen po savremenom standardu "žuti Fidik", koji predviđa da se izvođaču poveri posao na osnovu idejnog projekta i da on posle izradi glavni projekat.

Mrkonjić je kazao da zbog toga nisu unapred mogli da se predvide svi neophodni radovi, jer je u pitanju veliki most dugačak 2,2 kilometra plus pristupne saobraćajnica.

Most na Dunavu kod Beške finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Most kod Beške na autoputu Beograd-Horgoš, u blizini Novog Sada, dugačak je 2,2 kilometra, širok 15 metara i 55 metara je iznad vode. To je najduži most preko Dunava u Evropi, a po izgledu se ne razlikuje od susednog starog mosta, udaljenog pet metara.

Izvođač radova bila je austrijska Alpina, a gradnja mosta počela je 2008. godine i paralelno su građeni i pristupni putevi u dužini od oko tri kilometra. Ugovor o gradnji mosta potpisan je 2006. godine i to na osnovu idejnog projekta, a most je u saobraćaj putšten 3. oktobra 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: